Η συμπάθεια που “ξύπνησε” ο Μάρτιν Σουλτς στους γερμανούς ψηφοφόρους δεν ήταν διαρκείας. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις επιβεβαιώνουν τα πεπερασμένα όρια της ακτινοβολίας του. Σταθερά για τους Γερμανούς πρώτη η Μέρκελ.Την κατιούσα συνεχίζουν να παίρνουν οι σφυγμομετρήσεις για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε ισάριθμα ομόσπονδα κρατίδια, στο Σλέσβιχ Χολστάιν την ερχόμενη Κυριακή (07.05) και τη Ρηνανία Βεστφαλία, μια εβδομάδα αργότερα. Ιδιαίτερα η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να αποτυπώσει σε μεγάλο βαθμό τον συσχετισμό δυνάμεων ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, δεδομένου ότι πρόκειται για το πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο με σχεδόν 13 εκατομμύρια κατοίκους.

Κάτω από το 30% ο Σουλτς

Η βάση εκκίνησης του SPD, όπως φαίνεται και από τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του Stern-RTL, προκαλεί απογοήτευση στους οπαδούς του που νόμισαν ότι ο «σίφουνας» που προκάλεσε ο ερχομός Σούλτς στη γερμανική πολιτική σκηνή θα μπορούσε να σαρώσει τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU. Το SPD έπεσε και πάλι κάτω από το 30% και συγκεντρώνει πλέον την αποδοχή του 28% των ερωτηθέντων. Σταθερό με 36% παραμένει το ποσοστό της Χριστιανικής Ένωσης. Εάν οι Γερμανοί ψηφοφόροι μπορούσαν να εκλέξουν απευθείας καγκελάριο θα αποφάσιζαν με ποσοστό 46% για την ΄Αγκελα Μέρκελ, τρεις ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αντίπαλός της καγκελαρίου, Μάρτιν Σουλτς καταγράφει απώλεια δύο ποσοστιαίων μονάδων και μειώνει στο 28% το ποσοστό του. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το SPD δεν φαίνεται να πείθει ότι μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας και στη σφυγμομέτρηση επιστρέφει σε ποσοστά πριν από την υποψηφιότητα Σουλτς. Μόνο ένα 11% των ερωτηθέντων εξέφρασε εμπιστοσύνη στο κόμμα, ενώ το 32% εμπιστεύεται περισσότερο τη Χριστιανική Ένωση. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι ένας στους δύο που συμμετείχε στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται κανένα από τα δύο κόμματα.

Συμπάθεια, αλλά δεν αρκεί

Μια πρώτη αποτίμηση της νέας σφυγμομέτρησης που επιβεβαιώνει ανάλογη που διενέργησε χθες το διαδικτυακό Der Spiegel, επιχείρησε ο Μάνφρεντ Γκίλνερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa. «Φαίνεται ότι το SPD με τον νέο πρόεδρό του και υποψήφιο καγκελάριο Μάνφρεντ Σουλτς κέρδισε μεν σε συμπάθειες, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του για να γίνει πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα». Πρόκειται πάντως για τα χειρότερα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης από τα μέσα Φεβρουαρίου για το SPD που ενδέχεται να επηρεάσει και τη δυναμική του κόμματος κυρίως στη Ρηνανία Βεστφαλία, όπου έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα το 2005, εκλέγει συνεχώς από το 1967 κυβερνήσεις, είτε αμιγώς σοσιαλδημοκρατικές, είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα.

Τελευταία σφυγμομέτρηση στο προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών, φέρνει τον υποψήφιο από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ΄Αρμιν Λάσετ στο ίδιο ποσοστό με τη δημοφιλή πρωθυπουργό Χανελόρε Κραφτ από το SPD που ενδέχεται να επικρατήσει εκμεταλλευόμενη το μπόνους από το αξίωμά της. Όλα όμως παραμένουν ανοιχτά και όσο ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα υπέρ της Άγκελα Μέρκελ, τόσο πιο συναρπαστική γίνεται η βραδιά της 14ης Μαΐου που θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Stern, reuters / Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ