Η πρόταση μομφής της Λέγκα κατά του ιταλού πρωθυπουργού Κόντε δεν θα συζητηθεί σήμερα αλλά στις 20 του μηνός. Υπερίσχυσε η γραμμή των Πέντε Αστέρων και της κεντροαριστεράς.«Ο Σαλβίνι έχασε το πρώτο ματς» γράφει ο ιταλικός Τύπος. Σε μια προσπάθεια να βάλει σε δύσκολη θέση τους Πεντάστερους, ο Σαλβίνι δέχθηκε την πρόταση τους να περικοπούν πρώτα 345 θέσεις βουλευτών και γερουσιαστών και αμέσως μετά να γίνουν πρόωρες εκλογές. Αλλά ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, έθεσε άλλους δυο όρους: να περικοπούν και οι απολαβές των εκλεγμένων εκπροσώπων των ιταλικών κομμάτων και να αποσύρει αμέσως η Λέγκα την πρόταση μομφής κατά του Κόντε.

Φυσικά, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα από όλα αυτά και σε μια εβδομάδα, μετά την ψήφο του κοινοβουλίου ο ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί τότε εάν οι επαφές των Πέντε Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα θα μπορέσουν όντως να οδηγήσουν σε συγκρότηση νέας κυβέρνησης με ένα αναλυτικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία. Είναι δύσκολο αλλά όχι και αδύνατον.

Κατ’ αρχήν όχι νέο κόμμα για τον Ρέντσι

Στο μεταξύ ο προοδευτικός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι αποφάσισε να αναβάλει την ίδρυση του νέου κόμματός του μέχρι να διαπιστώσει αν θα μπορέσει να ενταχθεί σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα. Το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο κατηγόρησε αμέτρητες φορές την κεντροαριστερά ότι ταυτίζεται με χείριστη πολιτική δράση και πρακτικές αλλά είναι γνωστό ότι στην πολιτική, τα όρια ανάμεσα σε εχθρούς και φίλους είναι συχνά δυσδιάκριτα και μεταβάλλονται με ευκολία.

Τέλος είναι σαφές ότι η προσπάθεια του Ματέο Σαλβίνι να ρίξει την κυβέρνηση Κόντε και να μπορέσει να πάει σε πρόωρες εκλογές σε χρόνο ρεκόρ -τουλάχιστο μέχρι αυτή την στιγμή- έχει αποτύχει.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ