Νέο πρόεδρο αναζητεί από σήμερα το Eurogroup μετά τη παραίτηση του Μάριο Σεντένο ως υπ. Οικονομικών. Αγγίζει τα 750 εκατ. ευρώ το συνολικό όφελος της Ελλάδας από τα κέρδη της ΕΚΤ και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.Την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, αναμένεται να επικυρώσει σήμερα το Εurogroup. Ταυτόχρονα, θα ανακοινώσει την εκταμίευση ποσού 640 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα, ενώ μαζί με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους το συνολικό όφελος από τη δόση φτάνει τα 748 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή απόφαση θα βασιστεί στην έκθεση της Κομισιόν, η οποία έκρινε στις 20 Μαΐου ότι η Ελλάδα λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού, ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ξεκινά σήμερα η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου

Η δέσμευση για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έχει ανασταλεί λόγω της πανδημίας και συνεπώς η Ελλάδα δεν έχει αυτήν την υποχρέωση για φέτος και όπως ανέφερε χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης η αναστολή θα ισχύει και το 2021.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνει επίσης συζήτηση και για την πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ. Η συζήτηση στο Εurogroup θα είναι μια ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με παραμέτρους της πρότασης, όπως το συνολικό μέγεθος του ταμείου, η φύση και τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων και το πλαίσιο διακυβέρνησης. Στη συνέχεια την «σκυτάλη» στο συγκεκριμένα θέμα θα πάρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις μέσα στον Ιούλιο.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο αναμένεται να ανακοινώσει στους συναδέλφους του, ότι δεν θα επιδιώξει την ανανέωση της θητείας του δεδομένου ότι την Τρίτη παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας. Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου θα ξεκινήσει σήμερα, ενώ ο διάδοχός του θα εκλεγεί τον επόμενο μήνα.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ