«Νέα ώθηση» στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκία συμφώνησαν να δώσουν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα ο καγκελάριπς τον προσκάλεσε στη γερμανική πρωτεύουσα.Πρώτα τον συνεχάρη μέσω twitter για την εκλογική του νίκη και σε λιγότερο από μια μέρα ακολούθησε η επίσημη πρόκληση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς προς τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για διμερείς επαφές στη γερμανική πρωτεύουσα με ανεωμένο πλέον ενδιαφέρον και την ελπίδα για μια νέα , «φρέσκια» αρχή στα γερμανοτουρκικά ζητήματα. Ο Γερμανός καγκελάριος, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, είχε το απόγευμα της Δευτέρας τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία προέκυψε και η πρόταση για το Βερολίνο.

Ως νατοϊκοί εταίροι Γερμανία και Τουρκία θέλουν να «εξετάσουν τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών τους με νέα ώθηση» συμφωνώντας σε νέες «προτεραιότητες», αναφέρει ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Χέμπεστραϊτ στην ανακοίνωση. Σε αυτές τις προτεραιότητες συγκαταλέγεται μάλιστα και η συνεργασία για την «επίτευξη θετικών εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», κάτι που αφορά άμεσα Ελλάδα και Κύπρο, τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ αλλά και την ευρωτουρκική ατζέντα.

Oι επισκέψεις Ερντογάν στη Γερμανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επισκεφθεί το Βερολίνο ήταν το 2018, επί Άγκελα Μέρκελ, σε ένα επεισοδιακό τότε ταξίδι. «Σάλο» είχε προκαλέσει η μεγαλειώδης εμφάνισή του Τούρκου προέδρου, μεταξύ άλλων, σε τζαμί της Κολωνίας μπροστά από χιλιάδες υποστηρικτές του.

Συνολικά ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επισκεφθεί την Γερμανία, είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος της χώρας, του 10 φορές. Εκτός από το 2018, ως πρόεδρος βρέθηκε επίσης άλλες τρεις φορές στη Γερμανία με άλλες αφορμές: το 2020 για τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, το 2017 για τη Σύνοδο των G-7 στο Αμβούργο και το 2015 στην Καρλσρούη, στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας. Ως πρωθυπουργός είχε επίσης πραγματοποιήσει συνολικά άλλες 6 επισκέψεις στη Γερμανία, είτε επίσημες είτε στο πλαίσιο άλλων διοργανώσεων.

Αντιδρούν οι τουρκικές κοινότητες στις δηλώσεις Έζντεμιρ

Την ίδια ώρα ο τουρκικής καταγωγής υπ. Γεωργίας Τζεμ Έζντεμιρ από τους Πρασίνους, μετά τις πρώτες δηλώσεις τους περί αποτυχίας της «πλουραλιστικής δημοκρατίας» με αφορμή τους ξέφρενους πανηγυρισμούς ψηφοφόρων του Ερντογάν σε πολλές γερμανικές πόλεις το βράδυ της Κυριακής, επανέρχεται με νέες δηλώσεις. Ο Έζντεμιρ προειδοποιεί τώρα για ένα κύμα νέων, εθνικιστών ιμάμηδων που ετοιμάζονται να σταλεί στη Γερμανία, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν έτσι νεαρούς Τούρκους της Γερμανίας.

Άμεση όμως ήταν και η αντίδραση του προέδρου των Τουρκικών Κοινοτήτων Γερμανίας Γκιοκέι Σοφούογλου, ο οποίος μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία DLF αποκρούει την κριτική για την εκλογική συμπεριφορά συμπατριωτών του στη Γερμανία, τονίζοντας ότι καλό θα ήταν οι Γερμανοί πολιτικοί να απέχουν από τα εκλογικά ζητήματα της Τουρκίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ