Δεν παραβίασε το καταστατικό του κόμματος με το να έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτό απεφάνθη σε πρώτο βαθμό η επιτροπή διαιτησίας των Σοσιαλδημοκρατών για τον πρώην καγκελάριο Γκ. Σρέντερ.Ήταν αναμφίβολα η απόλυτη «persona non grata» στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών τους τελευταίους – τουλάχιστον – μήνες, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι συνοδοιπόροι του στο κόμμα και όχι μόνο επέκριναν σφοδρά τη στάση του ζητώντας μέχρι και τη διαγραφή του από το κόμμα επειδή δεν αποστασιοποιήθηκε, ως όφειλε, από το Κρεμλίνο συνεχίζοντας τη φιλορωσική του στάση και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πέραν μιας δήλωσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ήταν καλή επιλογή δεν έδειξε μεταμέλεια, λένε πολλοί στο SPD, για τη στενή του σχέση με τον Πούτιν και τη μακροχρόνια επαγγελματική του δράση σε ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς από τη Rosneft μέχρι τον αγωγό Nord Stream 2.

Σε αυτό το πλαίσιο δεκαεπτά τοπικές οργανώσεις του SPD αποφάσισαν να κινηθούν εναντίον του, κινώντας τις προβλεπόμενες κομματικές διαδικασίες ενώπιον της αρμόδιας κομματικής επιτροπής διαιτησίας του Ανοβέρου – εκεί υπάγεται ο Γκ. Σρέντερ – για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του.Iδανικά oρισμένοι ζητούσαν την αποπομπή του από το κόμμα, αν και βάσει όλων όσων ορίζουν οι κομματικές διατάξεις, οι σχετικοί γερμανικοί νόμοι και το γερμανικό Σύνταγμα κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο. Πιο πιθανή θα ήταν μια επίπληξη ή μια προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων του ως μέλους των Σοσιαλδημοκρατών. Τελικά δεν συνέβη τίποτα από αυτά.

«Δεν παραβίασε το καταστατικό του κόμματος»

Σύμφωνα με την επιτροπή διαιτησίας ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν παραβίασε το καταστατικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κι έτσι μπορεί να παραμείνει μέλος του κόμματος. Η επαγγελματική δραστηριοποίησή του σε ενεργειακούς κολοσσούς της Ρωσίας δεν αποτελεί παραβίαση των κομματικών κανόνων, απεφάνθη η επιτροπή χωρίς να του επιβάλει ούτε καν επίπληξη.

To αιτιολογικό της απόφασης της επιτροπής διαιτησίας αναφέρει επίσης ότι ούτε η προσωπική φιλία του Γκέρχαρντ Σρέντερ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αντίκειται στο καταστατικό του κόμματος. Όπως επισημαίνεται, σε καμία περίπτωση ο Σρέντερ με τα λεγόμενά του δεν «ζήτησε έναν επιθετικό πόλεμο, ούτε νομιμοποίησε την επίθεση στην Ουκρανία».

Με τις δηλώσεις του «δεν απομακρύνθηκε τόσο πολύ από τις προγραμματικές θέσεις και το καταστατικό του SPD ώστε το κόμμα να μην μπορεί πλέον να τις υπομείνει», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιτροπή διαιτησίας.

Η απόφαση αυτή θεωρείται πρωτοβάθμια και υπόκειται σε έφεση. Σε περίπτωση δηλαδή που οι δεκαεπτά κομματικές ενώσεις θέλουν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους κατά του Σρέντερ, μπορούν να το πράξουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, σήμερα 78 ετών, είναι μέλος των Σοσιαλδημοκρατών εδώ και 60 χρόνια. Διετέλεσε δύο φορές καγκελάριος της Γερμανίας (1998-2002 και 2002-2005) και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών από το 1999 ως το 2004.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ