Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σολτς δεν είναι «άγραφο χαρτί». Επίσης δημοσιογράφος, όπως και ο προκάτοχός του, διαθέτει εμπειρία ως εκπρόσωπος Τύπου.Αλλαγή φρουράς και στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τύπου, όπου ο Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά από 11 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας, διάστημα-ρεκόρ στη γερμανική μεταπολεμική ιστορία, παρέδωσε τη σκυτάλη της ενημέρωσης στον Στέφεν Χεμπεστράιτ, τον νέο εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον Σολτς. Όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και ο Χεμπεστράιτ κατάγεται από τη μεγάλη γερμανική δημοσιογραφική οικογένεια και θεωρείται επιτυχημένος με βάση τη δουλειά του στις εφημερίδες, με τις οποίες έχει συνεργαστεί.

Παράδοση-παραλαβή καθηκόντων μέσω …twitter

Ο Χεμπεστράιτ διαθέτει όμως ήδη εμπειρία του τί σημαίνει το νέο του μετερίζι. Από το 2018 ήταν επικεφαλής επικοινωνίας του υπουργείου Οικονομικών και εκπρόσωπος Τύπου του τέως υπουργού Οικονομικών και νυν καγκελαρίου. Η απόφαση του Σολτς να του αναθέσει αυτό το δύσκολο πόστο αποτελεί “ψήφο εμπιστοσύνης” στο πρόσωπό του, όπως συνηθίζει να το κάνει σε πρόσωπα του άμεσου πολιτικού του περιβάλλοντος. Από το 2014 διετέλεσε εκπρόσωπος της τότε Γενικής Γραμματέως του SPD Γιασμίν Φαχίμι. Επίσημα ο Χεμπεστράιτ αναλαμβάνει τα καθήκοντά του από σήμερα, ενώ η πρώτη του εμφάνιση στην αίθουσα ενημέρωσης των συντακτών θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Χθες, λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί το όνομά του, ο μέχρι τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αποχαιρέτισε τους ακόλουθούς του στο twitter.

«Όλους, όσοι με ακολουθούσαν, τους ευχαριστώ από καρδιάς για το μεγάλο τους ενδιαφέρον», έγραψε, ανακοινώνοντας το όνομα του διαδόχου του. Ο λογαριασμός αυτός θα αρχειοθετηθεί Λίγο αργότερα ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος τουίταρε από τον ίδιο λογαριασμό. «Καλημέρα, διορίστηκα εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ανυπομονώ για τις επικείμενες συνομιλίες. Αύριο (σ.σ. σήμερα) αναλαμβάνω και επίσημα τα καθήκοντά μου, μέχρι τότε θα τουϊτάρει η ομάδα από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τύπου». Αλλά στην εποχή ψηφιακής επικοινωνίας και διαδικτυακής ενημέρωσης ακόμη και για τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, με μια τέτοια παράδοση σκυτάλης, θα πρέπει να θεωρείται φυσικό.

Αλλά ποιος είναι ο Στέφεν Χεμπεστράιτ; Λιγοστές οι πληροφορίες για εκείνον ακόμη και στη Βικιπέδια. Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσε στη Φρανκφούρτη. Σπούδασε πολιτικές και αμερικανικές επιστήμες, μεταξύ άλλων και στην Ουάσιγκτον. Έκανε την πρακτική του εξάσκηση στη Frankfurter Rundschau, στη συνέχεια εργάστηκε για την εφημερίδα, ενώ το 2006 έγινε ανταποκριτής της στο Βερολίνο. Αργότερα εργάστηκε στο εκδοτικό συγκρότημα DuMont και στην Berliner Zeitung, όπου αρθρογραφούσε τακτικά για τα τεκταινόμενα στη λεγόμενη “Δημοκρατία του Βερολίνου”. Τα προηγούμενα 7 χρόνια και 4 μήνες ο Χεμπεστράιτ διετέλεσε μέλος της Ομοσπονδιακής Διάσκεψης Τύπου, ήταν μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων της γερμανικής πρωτεύουσας και από το 2011 μέχρι το 2014 πρόεδρος της Ένωσης. Στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προχώρησε το 2014, ενώ από το 2015 ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κρατιδίου του Αμβούργου στο Βερολίνο.

Η Berliner Zeitung, η οποία τον γνωρίζει καλύτερα, έβγαλε στη δημοσιότητα κάποιες “αδιακρισίες”, όπως ότι είναι οπαδός της ομάδας ποδοσφαίρου του Όφενμπαχ, κάτι που του κόστισε χλευαστικά σχόλια. Καθώς και ότι από τότε που ανέλαβε ανταποκριτής στο Βερολίνο, έγινε εκ των έσω παρατηρητής των πολιτικών τεκταινομένων. Απέσπασε τη φήμη του κριτικού, δίκαιου παρατηρητή και πάντα καλά πληροφορημένου δημοσιογράφου. Συχνά εκνεύριζε με τα δηλητηριώδη αστεία του και την τάση του για συγκεκαλυμμένη ίντριγκα, αλλά τις περισσότερες φορές επέρχονταν ηρεμία χάρη στη γοητεία και τη σταθερή και προσγειωμένη στάση που απέπνεε η παρουσία της συζύγου του, Γιούλια, και των δύο παιδιών του.

Δώρα με “νόημα”

Ένα άρθρο για τον δεύτερο Στέφεν θα ήταν ημιτελές χωρίς πληροφορίες για τον πρώτο Στέφεν. Γιατί ο Στέφεν Ζάιμπερτ αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτικός στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης Μέρκελ από τις 11 Αυγούστου του 2010 με 1.065 εμφανίσεις στο κυβερνητικό μπρίφινγκ, με δεκάδες ενημερώσεις δημοσιογράφων εν όψει Συμβουλίων Κορυφής και ως προσκεκλημένος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών.Τι θα κάνει τώρα; Το τελευταίο δημοσιογραφικό πόστο τού ηλικίας 61 χρονών Ζάιμπερτ ήταν άνκορμαν σε δελτίο ειδήσεων του ZDF. Κανονικά μπορεί να επιστρέψει, έχει εξασφαλίσει αυτή τη δυνατότητα. Αλλά επιστροφή στην ενεργό δημοσιογραφία θεωρείται απίθανη. Δεν γίνεται για ένα κεντρικό πρόσωπο συνδεδεμένο τόσο στενά με μια κυβέρνηση – όχι καγκελάριο – που έχασε τις εκλογές. Ο προκάτοχός του Ούλριχ Βίλχελμ το αποτόλμησε, αλλά επικρίθηκε. Ανεξάρτητη δημοσιογραφία μετά από τέτοιον στενό “εναγκαλισμό” με μια κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει εχέγγυα αξιοπιστίας.

Αλλά το προεδρείο της Ομοσπονδιακής Διάσκεψης Τύπου τού άνοιξε μια δυνατότητα. Ρώτησε τί μπορεί κανείς να δωρίσει σε έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο μετά από 11 χρόνια στο πόστο αυτό, και έμαθε ότι στον Ζάιμπερτ εκτός από το διάβασμα αρέσει και το μαγείρεμα. Γιατί ξεκουράζει το μυαλό και χαλαρώνει από το στρες. Αποφάσισε λοιπόν να του δωρίσει κάτι πρακτικό. Ως μάγειρας δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό, όταν τα μαχαίρια δεν κόβουν. Αλλά μη βιαστείτε να υποθέσετε ότι το δώρο ήταν ένα κοφτερό μαχαίρι. Γιατί την επόμενη ημέρα οι εφημερίδες θα γέμιζαν με πρωτοσέλιδα ότι ο Ζάιμπερτ δέχθηκε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ μαχαίρι. Πού, στην πλάτη; θα ήταν η επόμενη ερώτηση. Επικίνδυνα πράγματα.

Το δώρο ήταν ένα εργαλείο για ακόνισμα μαχαιριών, όμορφο και πρακτικό παράλληλα. Η επιλογή έχει και μεταφορική σημασία. Για να θυμίζει στον τέως κυβερνητικό εκπρόσωπο τις αιχμηρές ερωτήσεις των δημοσιογράφων όλα αυτά τα χρόνια και τις αιχμηρές – ενίοτε – απαντήσεις. Βέβαια ο Στέφεν Ζάιμπερτ είναι πολυτάλαντος. Όσοι ήταν παρόντες στον ομοσπονδιακό χορό του 2018 στο ξενοδοχείο Άντλον, τον τελευταίο πριν ξεσπάσει η πανδημία, στον οποίο οι δημοσιογράφοι προσκαλούν παραδοσιακά εκπροσώπους από την πολιτική, την τέχνη και τα γράμματα, ο Ζάιμπερτ έδειξε πόσο καλά και ρυθμικά ξέρει να χορεύει. Σαν να γεννήθηκε για να χορεύει. Ο επόμενος ομοσπονδιακός χορός, εκτός απροόπτου, θα γίνει στις 29 Απριλίου του 2022. Ευκαιρία για τον τέως και τον νυν να “αναμετρηθούν” στην αίθουσα χορού του Άντλον.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ