Γιουχαΐσματα και ντομάτες ενάντια σε πολιτικούς – Ο γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρούει των κώδωνα του κινδύνου ενόψει της αναμενόμενης εισόδου του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στη βουλή.Ο γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βαλτερ Σταϊνμάιερ καταδίκασε την επιθετικότητα και τα γιουχαΐσματα σε δημόσιες προεκλογικές εμφανίσεις πολιτικών. Κύριος στόχος της αποδοκιμασίας κυρίως στην Ανατολική Γερμανία είναι η καγκελάριος και αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών Άνγκελα Μέρκελ.

Συμμετοχή στο διάλογο

«Ντομάτες και σφυρίχτες στο δημόσιο διάλογο δεν αποτελούν μέσο για την απόκτηση μιας ανώτερης γνώσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο γερμανός Πρόεδρος σε μια συζήτηση με διανοούμενος για το μέλλον της δημοκρατίας στο προεδρικό μέγαρο.

Αναφερόμενος σε όσους διαδηλώνουν κατά αυτό τον τρόπο εκφράζοντας τον θυμό και την οργή τους για την κυβερνητική πολιτική, ειδικά στο προσφυγικό, ο κ. Σταϊνμάϊερ τους κάλεσε να λένε τη γνώμη τους αντί να προσπαθούν να φιμώσουν άλλους. Στη Γερμανία δεν υπάρχουν ούτε ταμπού και ούτε απαγορεύεται η δημόσια έκφραση γνώμης. Τουλάχιστον όσο δεν πρόκειται για προσβολές και παρότρυνση σε βία, επεσήμανε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ως υποκινητή του δημόσιου χλευασμού πολιτικών υπέδειξε «κάποιους λαϊκιστές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται απογοήτευση και ανασφάλεια». Εμμέσως πλην όμως σαφώς, ο γερμανός Πρόεδρος αναφέρεται στο δεξιό λαϊκίστικο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD). Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και των τελευταίων ημερών το κόμμα αυτό όχι μόνο θα καταφέρει να μπει στη βουλή. Το πιθανότερο είναι το AfD να γίνει τρίτο και στην περίπτωση ενός μεγάλου συνασπισμού ακόμη και αξιωματική αντιπολίτευση.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ