Το «σήριαλ» με τον σταρ του τένις Νόβακ Τζόκοβιτς τελείωσε σήμερα και άπαντες συμφωνούν ότι τον λόγο τώρα πρέπει να έχει το ίδιο το άθλημα της αντισφαίρισης.Ο ίδιος ο Τζόκοβιτς μάλλον αποδέχθηκε ιπποτικά την ήττα του στο δικαστήριο λέγοντας ότι θα συνεργασθεί με τις αυστραλιανές αρχές για την αναχώρησή του από τη χώρα και ευχόμενος τα βέλτιστα στο Αυστραλιανό Όπεν. Το Όπεν ξεκινά αύριο και οι Αυστραλοί ιθύνοντες θα επιδιώξουν να αφήσουν κατά μέρος την περιπέτεια με τον Σέρβο αντισφαιριστή και να προβάλουν μεγαλοπρεπώς την πρώτη διοργάνωση γκραν σλαμ της χρονιάς.

Το τριμελές ομοσπονδιακό δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε να απορρίψει την έφεση του Νόβακ Τζόκοβιτς κατά της υπουργικής απόφασης για την ακύρωση της βίζας του.

Η απόφαση είναι τελεσίδικη, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη έφεση. Το δικαστήριο αποδέχθηκε την αιτιολόγηση της κυβέρνησης ότι ο Τζόκοβιτς λόγω της διασημότητάς του και των θέσεών του κατά του εμβολιασμού, ίσως με την παραμονή του στην Αυστραλία να ενίσχυε το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Είναι σύνηθες για αθλητικές προσωπικότητες να επηρεάζουν με τις απόψεις τους την κοινή γνώμη, υποστήριξε μεταξύ άλλων η νομική εκπροσώπηση της κυβέρνησης.

Οι συνήγοροι του Τζόκοβιτς υποστήριξαν ότι η απόφαση του υπουργού έπρεπε να κριθεί άκυρη, επειδή ακριβώς δεν ελάμβανε υπ’ όψιν το πως θα επηρεασθούν οι αντιεμβολιαστικές κινήσεις από την απέλαση του πελάτη τους. Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της κυβέρνησης και διέταξε τα οικονομικά έξοδα να καταβληθούν από τον παίκτη. Όπως είπε μάλιστα ο αρχιδικαστής, James Allsop, η λήψη της απόφασης έπρεπε να γίνει το ταχύτερο και για τους λόγους που επικαλέστηκε η κυβέρνηση (υγεία, τάξη και δημόσιο συμφέρον) αλλά και γιατί σε λιγότερο από ένα 24-ωρο ξεκινά η μεγάλη αθλητική διοργάνωση. Το πλήρες σκεπτικό της απόφασης θα καθαρογραφεί και θα ανακοινωθεί μάλλον τις προσεχείς ημέρες.

«Κάνε επιτέλους το εμβόλιο.»

Τώρα επίκειται η αναχώρηση του Τζόκοβιτς από την χώρα και ίσως να μην μπορέσει να επιστρέψει για τρία χρόνια. Εκτιμάται όμως ότι η απαγόρευση δεν θα διαρκέσει τόσο. Το βέβαιο πια είναι ότι ο Τζόκοβιτς δεν θα μπορέσει να υπερασπισθεί τον τίτλο του στο Αυστραλιανό Όπεν και να το κατακτήσει για δέκατη φορά, κάτι που θα τον οδηγούσε στις 21 κατακτήσεις τροπαίων γκραν σλαμ. Οι διοργανωτές του Όπεν ήδη προχώρησαν στην αντικατάστασή του με το νούμερο 150 στον κόσμο, τον Ιταλό Σαλβατόρε Καρούζο, ο οποίος θα αντιμετωπίσει αύριο το βράδυ στον πρώτο γύρο έναν άλλον Σέρβο, τον Μίομιρ Κετσμάνοβιτς.

Η πολιτεία που φιλοξενεί το Όπεν, είναι η Βικτώρια. Ο πρωθυπουργός της, Daniel Andrews, σε δήλωσή του σήμερα πριν από τη δικαστική απόφαση που έκρυβε αγανάκτηση αν όχι και οργή, είχε στείλει μήνυμα με αποδέκτη τον Τζόκοβιτς.

«Η λύση είναι απλή. Κάνε το εμβόλιο. Και τότε κανείς δεν θα σπαταλά το χρόνο του με αυτή την υπόθεση. Αυτή η διοργάνωση γκραν σλαμ είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε μεμονωμένο πρόσωπο», είπε ο πολιτειακός πρωθυπουργός.

Υποστηρικτές του Τζόκοβιτς είχαν συγκεντρωθεί και σήμερα έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του «Νόλε». Οι περισσότεροι ήταν μέλη της σερβικής παροικίας, ενώ εθεάθη και άτομο να κρατά την ελληνική σημαία.

«Κανείς μας δεν στάθηκε στο πλευρό του»

Ο ίδιος ο Τζόκοβιτς σε γραπτή δήλωσή του εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εξέλιξη, που δεν του επιτρέπει να συμμετάσχει στο Όπεν. Παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους φίλους και οπαδούς του, στη Σερβία και αλλού, για την υποστήριξη που του παρείχαν όλες αυτές τις ημέρες.

«Σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου και θα συνεργασθώ με τις αρμόδιες αρχές για τη ρύθμιση της αναχώρησής μου από τη χώρα», ανέφερε ο Τζόκοβιτς και πρόσθεσε:

«Αισθάνομαι άβολα που τις προηγούμενες εβδομάδες στο επίκεντρο βρισκόμουν εγώ. Ελπίζω τώρα η προσοχή να στραφεί στο παιχνίδι και τη διοργάνωση που αγαπώ. Εύχομαι σε παίκτες, αξιωματούχους, τους υπαλλήλους τους εθελοντές και τους οπαδούς τα καλύτερα για το τουρνουά».

Στους υποστηρικτές του συγκαταλέγεται και η Γαλλίδα τενίστρια, Αλιζέ Κορνέ, η οποία λίγο μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης επέκρινε τους συναδέλφους τους που δεν στήριξαν το νούμερο ένα παίκτη στον κόσμο.

«Γνωρίζω ελάχιστα για να εκτιμήσω την κατάσταση. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι ο Νόβακ είναι πάντα ο πρώτος που στέκεται στο πλευρό των παικτών. Όμως κανείς από εμάς δεν στάθηκε στο δικό του πλευρό. Μείνε δυνατός», έγραψε η Γαλλίδα.

Επίσης, η παλαίμαχη Αυστραλή τενίστρια, Rennae Stubs έγραψε στον δικό της λογαριασμό στο twitter : Ο εννέα φορές πρωταθλητής Αυστραλίας απελαύνεται από τη χώρα. Είναι μία πολύ λυπηρή ημέρα για την αντισφαίριση, την Αυστραλία, το Αυστραλιανό Όπεν και προφανώς για τον Νόβακ. Ειλικρινά δεν μπορώ να πιστέψω ότι φθάσαμε ως εδώ».

Τέλος σχολιαστές συνεχίζουν να υπενθυμίζουν ότι ακόμα δεν έχει απαντηθεί το αρχικό ερώτημα: Πώς και γιατί, εξ αρχής, είχε δοθεί βίζα στον Τζόκοβιτς για να έλθει στην Αυστραλία.

Θέμης Καλλός, Σίδνεϋ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ