Για Fake News έκανε λόγο ο αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στη συνέντευξη που έδωσε στην Sun για το Brexit και τον Μπόρις Τζόνσον. «Μη δίνεται τόση βαρύτητα στα μέσα ενημέρωσης», συμπλήρωσε η κ. Μέι στη συνέντευξη ΤύπουΣυγγνώμη δημοσίως ζήτησε ο Ντόναλντ Τράμπ από την Τερέζα Μέι, για όσα δημοσίευσε το βρετανικό ταμπλόιντ The Sun. Απεκάλεσε μάλιστα την εφημερίδα Fake News επειδή, όπως διατείνεται, στην συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη, πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες, η εφημερίδα, απομόνωσε, επιλεκτικά, τα σημεία στα οποία επαινεί τον Μπόρις Τζόνσον και καταφέρεται κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για την μελλοντική σχέση με την Ευρώπη, το οποίο προβλέπει, ανοιχτά σύνορα για την ελεύθερη διέλευση προϊόντων και αγαθών.

Ο αμερικανός πρόεδρος, είπε πως δεν είχε πρόθεση να αναμιχθεί στα εσωτερικά της Βρετανίας και ότι απλώς είπε τη γνώμη του στην Τερέζα Μέι πως ο ίδιος θα επέλεγε μια πιο σκληρή στάση. Αναφέρθηκε στην ειδική σχέση των δύο χωρών, η οποία ενισχύεται μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον. Καταφέρθηκε κατά της εξωτερικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι ο ίδιος προσπαθεί να λύσει τα ανοιχτά θέματα που άφησε ο προκάτοχός του. Πρόσθεσε πως ακόμη και με το «μαλακό» Brexit, και την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνιακή ένωση, είναι εφικτή μια ειδική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκατομμύρια στερλίνες για την ασφάλεια του Τραμπ

Από την πλευρά της η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, επιχείρησε να μειώσει τα λεγόμενα του συνομιλητή της στην ευρωσκεπτικιστική εφημερίδα του Ρούπερτ Μέρντοχ, λέγοντας "Ξέρετε τώρα τα μέσα ενημέρωσης. Μη τους δίνετε και τόση βαρύτητα”. Στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο προαύλιο της πρωθυπουργικής κατοικίας στο Τσέκερς, ο Ντοναλντ Τράμπ, αρνήθηκε να απαντήσει στον ανταποκριτή του CNN, λέγοντας πως δεν μιλά σε Fake News. Αμέσως μετά το προεδρικό ζεύγος πέταξε με ελικόπτερο στο κάστρο του Γουίντσορ για τσάι με την Βασίλισσα.

Η βρετανική κυβέρνηση έκανε τα πάντα ώστε το πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου να μην περιλαμβάνει το Λονδίνο. Μετακινήθηκε μόνο με ελικόπτερο, μια επιχείρηση που κόστισε 30 εκατ. στερλίνες. Την ίδια στιγμή στο κέντρο του Λονδίνου, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση κατά της επίσκεψης Τράμπ, στην οποία συμμετείχαν, σύμφωνα με υπολογισμούς, έως και 100.000 διαδηλωτές.

Το Σάββατο το πρωί το προεδρικό ζεύγος αναχωρεί για το Τίλμπερι της Σκωτίας για να περάσει το Σαββατοκύριακο στο θέρετρο Trump Golf Course and Spa Resort, ένα υπερπολυτελές συγκρότημα ιδιοκτησίας του αμερικανού προέδρου. Η τοπική κυβέρνηση αρνήθηκε να του παρέχει αστυνομική προστασία επειδή θα κόστιζε τουλάχιστον 5 εκατ. στερλίνες. Έτσι το κόστος και της ιδιωτικής παραμονής του ζεύγους, ανέλαβε η κεντρική κυβέρνηση στο Λονδίνο.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο