Διαπιστευμένος δημοσιογράφος του CNN έχασε μέχρι «νεωτέρας» τη διαπίστευσή του επειδή έκανε δύσκολες ερωτήσεις στον πρόεδρο, στην πρώτη συνέντευξη μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Ντ.Τραμπ: «Είσαι ανάγωγος και φριχτός».Έτοιμος να πάρει το αίμα του πίσω εμφανίστηκε ο αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο, λίγες ώρες μετά την ήττα του κόμματός του στη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές. Η απώλεια της πλειοψηφίας στο ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα του δένει τα χέρια μέχρι το υπόλοιπο της θητείας του, πράγμα που δυσκολεύει εκ των πραγμάτων την προώθηση νομοθετημάτων και γενικότερα τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως εκείνος την αντιλαμβάνεται. Κάτι που έκανε μέχρι τώρα χωρίς έλεγχο.

«Είσαι πολύ ανάγωγος»

Με πρόσωπο αναψοκοκκινισμένο ο Ντόναλντ Τραμπ, έτοιμος να αντιμετωπίσει την επαγγελματική ομάδα που μισεί περισσότερο, τους δημοσιογράφους, έδειχνε ήδη πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου ότι δεν ήθελε δύσκολες ερωτήσεις και θα έκοβε τη διάθεση όποιου είχε την πρόθεση να το κάνει. Ο Τζιμ Ακόστα, διαπιστευμένος δημοσιογράφος του CNN στο Λευκό Οίκο, δεν φάνηκε να πτοείται και έθεσε ερωτήματα για τα «καραβάνια» των μεταναστών από τη Λατινική Αμερική που κινούνται προς τα σύνορα των ΗΠΑ, ρωτώντας τον γιατί τους δαιμονοποιεί αποκαλώντας τους «εισβολείς». Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε περισσότερο όταν ο Ακόστα μην αφήνοντας το μικρόφωνο από το χέρι, συνέχιζε απτόητος ρωτώντας τον αμερικανό πρόεδρο εάν φοβάται τις κατηγορίες που θα προκύψουν από τις έρευνες γύρω από τη φερόμενη ρωσική ανάμειξη στον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα. Και τότε ο Τραμπ εξερράγη.

«Θα σου πω κάτι» του είπε, «το CNN θα πρέπει να ντρέπεται που δουλεύεις για αυτό, είσαι ανάγωγος, φριχτός, δεν θα έπρεπε να εργάζεσαι για το CNN». Ο δημοσιογράφος του CNN επέμενε στις ερωτήσεις, ο Τραμπ δεν ήθελε να απαντήσει και συνέχισε τις επιθέσεις επί του προσωπικού. «Είσαι πολύ ανάγωγος, ο τρόπος που μεταχειρίστηκες την γραμματέα του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι είναι φοβερός, όπως και ο τρόπος μεταχείρισης των ανθρώπων. Δεν πρέπει να τους μεταχειρίζεσαι με αυτόν τον τρόπο».

Ανάκληση διαπίστευσης
To αποτέλεσμα ήταν να χάσει ο Τζιμ Ακόστα τη διαπίστευσή του στον Λευκό Οίκο «μέχρι νεωτέρας», όπως ανακοίνωσε γραπτώς η εκπρόσωπος Σάρα Σάντερς. «Ακόμη κι αν ο Τραμπ πιστεύει στον ελεύθερο Τύπο και χαιρετίζει δύσκολες ερωτήσεις γι αυτόν και την κυβέρνησή του, δεν πρόκειται να ανεχθεί ποτέ μια τέτοια συμπεριφορά, όχι μόνο αποκρουστική αλλά ενδεικτική της περιφρόνησης απέναντι σε όλους, ακόμη και σε μια νέα γυναίκα που εργάζεται για την κυβέρνηση» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε ανακοίνωσή του το CNN καταδίκασε τις δηλώσεις Τραμπ χαρακτηρίζοντάς τις «όχι μόνο επικίνδυνες αλλά και αντιαμερικανικές». Η Ένωση Διαπιστευμένων Δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο WHCA αποκάλεσε την αφαίρεση της διαπίστευσης ως απαράδεκτη και κάλεσε τον Λευκό Οίκο να ανακαλέσει το μέτρο.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / Reuters / CNN /DPA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ