‘Ηταν ένας διαφορετικός Τραμπ ίσως επειδή δεν μίλησε από στήθους. Προσπάθησε να φανεί παρηγορητικός αλλά δεν αναφέρθηκε στην πορεία των ερευνών. Άγνοια επικαλείται η φίλη του δράστη. Οι αρχές κινούνται στο σκοτάδι. «Οι καρδιές μας πενθούν για κάθε Αμερικανό που έχασε τη γυναίκα ή τον άνδρα του, τον πατέρα ή τη μητέρα του, την κόρη ή το γιό του, ξέρουμε ότι ο πόνος σας είναι ατέλειωτος, είμαστε κοντά σας για να σας στηρίξουμε, δεν είστε μόνοι, δεν θα φύγουμε από το πλευρό σας». Είναι τα πρώτα λόγια παρηγοριάς του αμερικανού προέδρου στο Λας Βέγκας.

«Προσευχόμαστε στο Θεό»

Τρεις ημέρες μετά το μακελειό επισκέφθηκε μαζί με τη σύζυγό του την πρωτεύουσα της πολιτείας Νεβάδα για να συμπαρασταθεί στους συγγενείς και φίλους των δεκάδων θυμάτων και εκατοντάδων τραυματιών στη μεγαλύτερη τραγωδία της νεώτερης ιστορίας των ΗΠΑ. Δεν ήταν βέβαια ένας Μπιλ Κλίντον που με τη παλλόμενη φωνή του σε αντίστοιχες περιπτώσεις έμεινε στην ιστορία ή ένας Μπάρακ Ομπάμα που μετά από πυροβολισμούς σε εκκλησία μαύρων το 2015 τραγούδησε το Amazing Grace. O Ντόναλντ Τραμπ βρήκε όμως τα κατάλληλα λόγια για να δώσει ελπίδα, ίσως επειδή αυτήν τη φορά μίλησε έχοντας κείμενο μπροστά του.

«Επισκέφθηκα το νοσοκομείο νωρίτερα όπου πολλοί προσπαθούν να ξεπεράσουν τις πληγές τους και ζήτησα από τον Θεό να απαλύνει τον πόνο τους και να επιταχύνει την θεραπεία τους», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους. «Προσευχόμαστε για να γίνουν καλά όλοι οι τραυματίες και οι τραυματισμένοι αστυνομικοί που έθεσαν τον εαυτό τους σε κίνδυνο επειδή το καλούσε το καθήκον. Πολλές οικογένειες θα πάνε απόψε για ύπνο σε ένα κόσμο που ξαφνικά άδειασε. Οι άνθρωποι που τόσο αγαπούσαν έφυγαν για πάντα από κοντά τους».

Στο σκοτάδι οι αρχές

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε καμιά αναφορά στην πορεία των ερευνών. Ίσως επειδή δεν υπάρχει ακόμη κανένα στοιχείο που να δίνει απάντηση στο καίριο ερώτημα, τι ήταν εκείνο που όπλισε το χέρι του αυτόχειρα δράστη για να κάνει τέτοιο φονικό. Το FBI ανέκρινε την φίλη του Στήβεν Πάντοκ, που τη στιγμή του μακελειού βρίσκονταν στις Φιλιππίνες και η οποία διαβεβαίωσε ότι δεν είχε γνώση του τι θα επρόκειτο να συμβεί. Οι ανακριτικές αρχές πάντως εξετάζουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μια εβδομάδα πριν τη μαζική δολοφονία ο δράστης έκανε έμβασμα ύψους 100.000 δολαρίων στις Φιλιππίνες που προορίζονταν πιθανώς για τη φίλη του.

Θεωρείται ωστόσο βέβαιο, ότι ο 64χρονος προετοίμαζε από πολύ καιρό και με ακρίβεια την πράξη του, κάτι το οποίο φαίνεται μεταξύ άλλων και από τα 47 πυροβόλα που βρέθηκαν σε διάφορα σημεία. Επίσης βέβαιο θεωρείται, ότι δεν επρόκειτο για πράξη με τρομοκρατικό υπόβαθρο αλλά για ένα μεμονωμένο δράστη. Γι αυτό και αποτελούν αίνιγμα για τις αρχές τα κίνητρα της πράξης του διότι το προφίλ του δεν ταιριάζει με ανάλογα άλλων δραστών με αντίστοιχες πράξεις στο παρελθόν.

Reuters, dpa, afp / Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ