Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετέβη στο Βατικανό. Η διάρκεια της συνάντησης με τον Πάπα Φραγκίσκο δεν ξεπέρασε την μισή ώρα. Αργότερα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Τζεντιλόνι ενόψει του G7.Στην αρχή, ο Πάπας ήταν σχεδόν σκυθρωπός ενώ όταν χαιρετήθηκαν, το κλίμα είχε σαφώς βελτιωθεί. Όπως διέρρευσε, έγινε μια αναφορά στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της ειρήνης, όπως και στο θέμα της μετανάστευσης. Δυο σημεία κύριας σημασίας για το Βατικανό. «Ο γεφυροποιός Ποντίφικας συνάντησε τον Πρόεδρο που τάσσεται υπέρ της οικοδόμησης νέων τειχών», σχολίασε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai.

Οι διαφορές είναι τεράστιες, και ο Φραγκίσκος, τους περασμένους μήνες δεν έκανε κάτι για να το κρύψει. «Δεν θα ξεχάσω όλα όσα μου είπατε. Είναι μεγάλη τιμή για μένα το ό,τι βρίσκομαι εδώ», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις οκτώ και μισή το πρωί, διότι ο Πάπας, στην συνέχεια, έπρεπε να συναντήσει τους πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Συνάντηση και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Τζεντιλόνι

Το έμμεσο μήνυμα είναι ότι όλοι, πρόεδροι και απλοί πολίτες, είναι ισότιμοι. Συμβολική και η σημασία της ανταλλαγής των δώρων: ο Φραγκίσκος έδωσε στον Τράμπ ένα βιβλίο με θέμα τη διεθνή ημέρα ειρήνης και την καταπολέμηση της βίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανταπέδωσε με τις ομιλίες του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μελάνια Τραμπ, ζήτησε από τον Άγιο πατέρα των Καθολικών να ευλογήσει ένα ροζάριο (το καθολικό κομποσκοίνι) που είχε φέρει μαζί της και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές συνέβαλε με την παρουσία της στο να μπορέσει να βελτιωθεί το κλίμα πριν το τέλος της συνομιλίας.

Σίγουρα δεν είναι αρκετή μια απλή επίσκεψη για να αλλάξει μια ολόκληρη πολιτική γραμμή. Αλλά μπορεί ίσως να βοηθήσει προς έναν κάποιο προβληματισμό. Μετά την επίσκεψή του στο Βατικανό, ο Ντόναλντ Τράμπ είχε συνομιλία με τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, ενώ πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες θα συναντηθεί, στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στην Ιταλία, και με τον πρωθυπουργό της χώρας, Πάολο Τζεντιλόνι. Κύριο θέμα συζήτησής τους, η σύνοδος των «G 7» η οποία αρχίζει την Παρασκευή στην Σικελία και θα είναι αφιερωμένη, σε μεγάλο βαθμό, στην ολοένα και μεγαλύτερη, διεθνή τρομοκρατική απειλή.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ