Με τα βλέμματα στραμμένα πλέον στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν καταστρώνουν την τελική στρατηγική τους. Στο μεταξύ τα προγνωστικά δίνουν ως νικητή τον Μακρόν.Ο αγώνας για να πείσουν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων ξεκίνησε ήδη από χθες. Πρώτη η Μαρίν λεπέν δήλωσε ότι αποσύρεται προσωρινά από την προεδρία του Εθνικού Μετώπου. Είναι μια κίνηση στρατηγικής που στοχεύει στη συσπείρωση των ευρωσκεπτικιστών, των εθνικιστών και των πολέμιων της παγκοσμιοποίησης, οι οποίοι όμως δεν αναγνωρίζουν το πρόγραμμα του Εθνικού Μετώπου.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων» είπε η ίδια χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας τα λόγια του στρατηγού Σαρλ Ντε Γκωλ. Η κίνηση αυτή αξιολογείται πάντως ως κομμάτι της γενικότερης τακτικής της Λεπέν, δεδομένου ότι η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe σχετικά με την ανακατανομή των ψήφων των από τα «στρατόπεδα» των υποψηφίων που απέτυχαν, δείχνει ότι δεν έχει την προτίμησή τους.

Σαφές προβάδισμα Μακρόν

Μέχρι στιγμής το 48% των ψηφοφόρων του Φρανσουά Φιγιόν εκτιμάται ότι θα μετακινηθούν υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν και μόνο το 28% στο κόμμα της Μαρίν Λε Πεν. Από τους ψηφοφόρους του Ζαν Λυκ Μελανσόν το 53% αναμένεται να ψηφίσει τελικά Μακρόν και μόλις ένα 16% Λεπέν.

Τα ποσοστά των αναποφάσιστων, όσων δηλαδή δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν θα απέχουν ή θα ρίξουν τελικά λευκό -που όμως δεν λαμβάνεται υπόψη στην καταμέτρηση- παραμένουν σημαντικά: 23% από το «μέτωπο Φιγιόν» και 31 % από τον Μελανσόν, ο οποίος δεν έχει ακόμα δώσει επισήμως τουλάχιστον κατεύθυνση στους ψηφοφόρους του για τον β' γύρο.

Όλες οι προβλέψεις, πάντως, δίνουν για την ώρα νικητή του δεύτερου γύρου τον Εμανουέλ Μακρόν, με ένα ποσοστό της τάξεως του 64%.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ