Ρεπορτάζ: Νίκος  Σουτόπουλος

Φωτογραφία: Ποτίτσα  Γρηγοράκου

ΠΑΡΙΣΙ: «Έστιν ουν Ελλάς και η Μακεδονία» διακήρυξε ο Στράβων για την ελληνικότητα της Μακεδονίας πριν από δυο χιλιάδες χρόνια, βασιζόμενος σε πλήθος ιστορικών μαρτυριών και παρατηρήσεων.

H γιγαντιαία έκθεση στο Λούβρο με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», που εγκαινιάσθηκε  στις 13 Οκτωβρίου 2011 και παρέμεινε  ανοιχτή μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2012, αποτέλεσε  το σημαντικότερο γεγονός της  φετεινής φθινοπωρινής  περιόδου στο Παρίσι αφού  ο γαλλικός τύπος, είχε αφιερώσει εκτενή αναφορά στην έκθεση και στην ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης. Μάλιστα, η εφημερίδα «Le Figaro» κυκλοφόρησε με τίτλο: «Ο Μέγας Αλέξανδρος κατακτά το Λούβρο», ενώ αφίσες διαφήμιζαν το γεγονός παντού στη γαλλική «πόλη του φωτός». Έτσι η έκθεση αυτή με τα πολύτιμα ευρήματα επιβεβαίωσε και τεκμηρίωσε  ακράδαντα την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Η έκθεση που διοργανώθηκε με τη συνεργασία του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Μουσείου του Λούβρου, τελούσε  υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Φιλοξενήθηκε  στην κεντρική αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του χολ Ναπολέων ΙΙΙ του Λούβρου, σε έκταση 1.100 τ.μ. Οργανώθηκαν πέντε τελετές εγκαινίων και ειδικές ξεναγήσεις, για δημοσιογράφους, για προσωπικότητες, για τους επίσημους προσκεκλημένους. Σύμφωνα με τον γαλλικό τύπο στοίχισε 2 εκατομμύρια ευρώ και μεγάλο μέρος της δαπάνης καλύφθηκε από χορηγίες των ελληνικών ιδρυμάτων Νιάρχος, Μεντζελόπουλος και της Τοτάλ.

Στόχος της έκθεσης ήταν  να παρουσιάσει  στο ευρύ και διεθνές κοινό την πλούσια και εκλεπτισμένη πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας, της πατρίδας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παράλληλα στόχο είχε  να αναδείξει τις ποικίλες πτυχές του μακεδονικού πολιτισμού, όπως είναι η καλλιτεχνική παραγωγή, η καθημερινότητα των ανδρών και των γυναικών, η θρησκεία και οι τελετουργίες θανάτου..

Με 500 περίλαμπρα έργα και ευρήματα που προέρχονται από διάφορους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Αιγές-Βεργίνα, Πέλλα, Αρχοντικό, Δερβένι, Ν. Ποτίδαια, Θέρμη, Σεβαστή, Σφενδάμη και Πύδνα Πιερίας, Δίον, Αμφίπολη, Σταυρούπολη, Ευρωπός- Κιλκίς, κλπ)  η έκθεση κάλυψε την ιστορία της ελληνικότατης αρχαίας Μακεδονίας από τον 15ο αιώνα π.Χ., στην Ελληνιστική περίοδο και έως την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. από τις παλαιότερες και τις πρόσφατες ανασκαφές, Γάλλων στον 19ο αι. και Ελλήνων αρχαιολόγων τελευταίως) .

Τα εντυπωσιακά μωσαϊκά της Πέλλας, τα χρυσά κτερίσματα και στεφάνια της Βεργίνας, τα περίτεχνα κοσμήματα, τα χρυσά προσωπεία, οι πολύχρωμες τοιχογραφίες, αγάλματα, η αναπαράσταση του ανακτόρου των Αιγών και η τριών-διαστάσεων προβολή των ανακτόρων και του εσωτερικού αίθουσας αρχαίων συμποσίων από την οικία του Διονύσου, αναδεικνύουν τον πλούσιο και τον εκλεπτυσμένο πολιτισμό της Μακεδονίας, με τον οποίο γαλουχήθηκε ο Αλέξανδρος.

Επίσης η έκθεση προσέφερε  στους επισκέπτες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τη φύση των βασιλικών νεκροταφείων της Βόρειας Ελλάδας στα χρόνια των Μακεδόνων βασιλέων, όπως τα θαυμαστά αντικείμενα που έχουν ανασκαφεί από τους χώρους ταφής, οι οποίοι προστατεύονταν από τύμβους και επιδεικνύουν την απαράμιλλη δεξιοτεχνία των καλλιτεχνών της εποχής εκείνης.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Γυναικών Μακεδονίας-Θεσαλλονίκης διοργάνωσε στις 30 Νοεμβρίου  παρουσίαση της έκθεσης του Μουσείου Λούβρου στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα. Ομιλήτριες ήταν η Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσαλλονίκης Πολυξένη Αδάμ-Βελένη και η Δρ Ποτίτσα Γρηγοράκου η οποία μας ενημέρωσε σχετικά και μας παραχώρησε ευγενικά  τις φωτογραφίες.

Όλοι οι ξένοι γνωρίζουν και θαυμάζουν τον Μ. Αλέξανδρο και υπάρχει στην μυθολογία πολλών εθνών. Απόδειξη είναι η μεγάλη επιτυχία των προηγουμένων εκθέσεων, που γίνονται από πολλά χρόνια, στα μεγαλύτερα Μουσεία, σε διάφορες πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις του κόσμου. Αναφέρουμε στα τελευταία 10 χρόνια : Εθνικό Μουσείο-Τόκυο, Ερμιτάζ-Αγ. Πετρούπολη, Ν.Υόρκη, Μανχάϊμ, Γκεττύ -Καλιφόρνια, Μαδρίτη, Αμστερνταμ, Οξφόρδη και τέλος Παρίσι, συχνά με διαφορετική οπτική γωνία.

Ποιο αντίκτυπο  και σημασία μπορεί να έχει μία τέτοια έκθεση στο Λούβρο στη σημερινή συγκυρία κρίσης για την Ελλάδα,  μας επισήμανε η ιστορικός Δρ Ποτίτσα Γρηγοράκου: «Εχει μεγάλη βαρύτητα  και αντίκτυπο η έκθεση αυτή, γιατί σε μία πολύ δύσκολη εποχή της Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα σε Γάλλους και ξένους να γνωρίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Εκθέματα που δίνουν εκπληκτική μαρτυρία για τον πολιτισμό της Μακεδονίας, δείχνουν τι σημαίνει Ελλάδα του Βορρά και προβάλλουν το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού, που γαλούχησε την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, ενημερώνει τους ξένους που δεν γνωρίζουν ότι η Μακεδονία είναι επαρχία της Ελλάδος και συγχέουν το όνομα με άλλο κράτος».»


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ