Νέες αποκαλύψεις των Paradise Papers για αμφιλεγόμενες σχέσεις εταιριών και προσωπικοτήτων με φορολογικούς παραδείσους. Ανάμεσαά τους μεγάλες γερμανικές εταιρείες και 1.000 φυσικά πρόσωπα, όπως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.Σύμφωνα με αποκαλύψεις της Süddeutsche Zeitung στη Γερμανία τα Paradise Papers αναφέρονται σε υπεράκτιες εταιρείες που συνέστησε ένα δικηγορικό γραφείο στις Βερμούδες και μια εταιρεία καταπιστεύσεων στη Σιγκαπούρη. Στα έγγραφα, ανάμεσα σε άλλους, εμφανίζονται πολλοί σύμβουλοι της αμερικανικής κυβέρνησης, ένα μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης και ένας μεγάλος χορηγός του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στα έγγραφα γίνεται αναφορά και σε συναλλαγές με τη Ρωσία.

Ένα διεθνές δίκτυο δημοσιογράφων επεξεργάστηκε επί ένα χρόνο 13,4 εκατομμύρια έγγραφα. Στα νέα έγγραφα, τα επονομαζόμενα Paradise Papers, φέρεται να εμπλέκονται 120 πολιτικοί από 50 χώρες, ανάμεσα τους και η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ. Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ απέφυγε ωστόσο να πάρει θέσει.

Τα Paradise Papers και o πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ

Στα Paradise Papers εμφανίζονται και πολύ μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως είναι η Sixt, τα Γερμανικά Ταχυδρομεία (Deutsche Post), η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, η φαρμακευτική εταιρεία Bayer και η Deutsche Bank. Ακόμη στα έγγραφα εμφανίζονται εκτός από τις εταιρείες και χίλια περίπου φυσικά πρόσωπα, ανάμεσα σε αυτούς Γερμανοί δισεκατομμυριούχοι, επιχειρηματίες αλλά και ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση σε μια εταιρεία offshore. Διετέλεσε το 2009 «ανεξάρτητος σύμβουλος» της ρωσοβρετανικής εταιρείας ενέργειας ΤΝΚ-BP. Η σύμπραξη ανάμεσα στη βρετανική BP και τη ρωσική Alfa έχει την έδρα της, όπως πολλές εταιρείες πετρελαίου, στις Παρθένες Νήσους.

Στα πλαίσια της δραστηριότητάς του, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και δυο άλλοι σύμβουλοι απευθύνθηκαν στο δικηγορικό γραφείο Appleby «για ορισμένα διαδικαστικά θέματα της εταιρείας σχετικά με το δίκαιο των Παρθένων Νήσων», αναφέρεται σε ένα email ενός Λονδρέζου δικηγόρου τον Οκτώβριο του 2011. Εξαιτίας της διαμάχης με έναν άλλο πελάτη το δικηγορικό γραφείο Appleby δεν έδωσε τις συμβουλές. Λίγο αργότερα, το Δεκέμβριο του 2011, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ – ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος – παραιτήθηκε. Το 2013 η σύμπραξη TNK-BP εξαγοράστηκε από τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, στον οποίο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέλαβε ως επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου.

Ακόμη από τα Paradise Papers προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τη μεγαλύτερη υπόθεση φοροδιαφυγής στην γερμανική ιστορία. Πρόκειται για την υπόθεση Κουρτ Ένγκελχορν, ο οποίος κέρδισε δισεκατομμύρια όταν πούλησε τη φαρμακευτική του εταιρεία. Το 2013 οι αρχές ερεύνησαν την υπόθεση, αλλά ήταν τόσο περίπλοκη ώστε κατέλεξαν τελικά οι κληρονόμοι και οι βαυαρικές αρχές σε συμβιβασμό. Οι κόρες του Κούρτ Ένγκελχορν πλήρωσαν 145 εκατομμύρια ευρώ. Νέα στοιχεία κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη φοροδιαφυγή από όσο ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.

SZ / DPA/ Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ