Οι μεγαλύτερες απώλειες στις παραγγελίες γερμανικών βιομηχανικών προϊόντων καταγράφηκαν την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου από χώρες της ευρωζώνης. Κυβερνητικοί σύμβουλοι ανεβάζουν τη μείωση του γερμανικού ΑΕΠ φέτος στο 6-7%.Η ύφεση της γερμανικής οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Σύμφωνα με τον Λαρς Φελντ, επικεφαλής της πενταμελούς επιτροπής οικονομολόγων που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση (Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για τη Γνωμάτευση της Συνολικής Πορείας της Οικονομίας), το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα μειωθεί φέτος κατά 6% με 7% σε σχέση με πέρυσι. Το Μάρτιο η ομάδα των λεγόμενων «σοφών» είχε προβλέψει ύφεση της τάξεως του 5,4%.

Η νέα εκτίμηση των κυβερνητικών συμβούλων εξακολουθεί να είναι θετικότερη απ’ αυτές πολλών άλλων εμπειρογνωμόνων. Για παράδειγμα η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank) προβλέπει για φέτος πτώση της οικονομίας κατά 7,1%. Για το 2021 οι κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2% και το 2022 κατά 3,8%, πάντα όμως με την προϋπόθεση ότι θα διατεθεί ως τα μέσα του επόμενου έτους εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Μεγάλη ύφεση στη βιομηχανία

Σημαντικές απώλειες σημειώνει η γερμανική βιομηχανία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis) οι επιχειρήσεις στη μεταποιητική βιομηχανία είχαν τον Απρίλιο 25,8% λιγότερες παραγγελίες απ΄ ό,τι τον προηγούμενο μήνα. Ήδη το Μάρτιο οι παραγγελίες είχαν μειωθεί κατά 15%.

Εξετάζοντας την πορεία των παραγγελιών ανά δίμηνο η Στατιστική Υπηρεσία διαπιστώνει ότι σε σύγκριση με το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος, την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου έγιναν 26,3% λιγότερες παραγγελίες. Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν με ένα μείον της τάξεως του 32,6 στην ευρωζώνη, ακολουθούν με 22,6% οι χώρες εκτός Ευρωζώνης και με 22,6% η γερμανική αγορά.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας εκτιμά πάντως ότι λόγω της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων ανά τον κόσμο η βιομηχανία βρίσκεται ξανά σε ανοδική πορεία.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ