Στο χριστουγεννιάτικο μηνύμα Urbi et Orbi ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνει έκκληση για αλληλεγγύη στους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη: στους φτωχούς, τους αδύναμους, τους πρόσφυγες, τα θύματα εκφοβισμού, τις γυναίκες.Ο Πάπας Φραγκίσκος στέλνει το μήνυμά του για τα Χριστούγεννα με κύρια αναφορά στους φτωχούς και σε όσους γνωρίζουν καλά τις δυσκολίες της ζωής. «Ο Ιησούς γεννιέται κοντά στους βοσκούς, κοντά στους ξεχασμένους των λαϊκών συνοικιών. Βρίσκεται εκεί όπου η αξιοπρέπεια του ανθρώπου αμφισβητείται, για να εξυψώσει όποιον ζει στο περιθώριο», τόνισε ο Φραγκίσκος.

Ζήτησε επίσης να δοθεί αξιοπρέπεια στους ανθρώπους, προσφέροντάς τους εργασία. «Όποιος υποδέχεται τους μικρούς και ασήμαντους, αγκαλιάζει τον Ιησού», είπε ο Ποντίφικας στους πιστούς. Mε την ίδια ανθρωπιά και αμεσότητα που τον χαρακτηρίζει, ο Πάπας ζήτησε από όλους να μην ξεχάσουν τα παιδιά που είναι θύματα «μπούλινγκ» και να παλέψουν για να εξαλειφθεί η βία σε βάρος των γυναικών.

Urbi et Orbi – Στην πόλη και τον κόσμο

Στο μήνυμά του Urbi et Orbi, προς την πόλη και τον κόσμο, ο Πάπας κάλεσε όλους να δώσουν έμφαση στο διάλογο διότι όσο χρόνο και αν απαιτεί, είναι ο μόνος τρόπος για να βρεθούν μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις. Υπάρχουν τεράστιες τραγωδίες στις οποίες, πλέον, δεν αναφέρεται κανείς, τόνισε ο Φραγκίσκος. Αναφέρθηκε στη Συρία, στα παιδιά της Υεμένης, στις μεγάλες δυσκολίες που συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Ιράκ. Αλλά και στη Βηθλεέμ, όπου γεννήθηκε ο Ιησούς και φέτος δεν υπάρχουν προσκυνητές, όπως και στον Λίβανο. Παράλληλα, ο Πάπας Μπεργκόλιο ευχήθηκε ο διάλογος «να μην επιτρέψει να επεκταθούν στην Ουκρανία οι ‘μεταστάσεις’ μιας σύγκρουσης, η οποία είναι βεβαρημένη από το πέρασμα του χρόνου».

Δεν θα μπορούσε φυσικά να μην αναφερθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας: «Aς βοηθήσει ο Kύριος να εισέλθει στις καρδιές η γενναιοδωρία, ώστε να φτάσουν όλες οι αναγκαίες θεραπείες, κυρίως τα εμβόλια, στους πιο φτωχούς πληθυσμούς του πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος τρεις εβδομάδες μετά την επίσκεψη στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στην Λέσβο, ο Πάπας των ψυχών θέλησε να υπογραμμίσει:

«Ιησού, μην μας αφήσεις αδιάφορους μπροστά στο δράμα των μεταναστών και των προσφύγων.Τα μάτια τους μας ζητούν να μην στρέψουμε αλλού το βλέμμα μας, να μην αποκηρύξουμε την κοινή μας ανθρωπιά, να μην ξεχάσουμε τα δράματά τους και να ταυτισθούμε με τις ιστορίες τους».

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ