Παράλληλα με την γερμανική προεκλογική εκστρατεία, που βρίσκεται τώρα στο ζενίθ της, διοργανώνεται μία ακόμη ψηφοφορία με τους διασημότερους… Petfluencer στην Κολωνία.Ο ήλιος λάμπει, η θερμοκρασία -για γερμανικά τουλάχιστον δεδομένα- θα μπορούσε να θεωρηθεί εξαιρετική – τι καλύτερο από ένα παγωτό, σε μία από τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού; Μία έκπληξη περίμενε όμως την περασμένη Κυριακή τους λάτρεις του παγωτού στο Βάλντμπαντ, το βόρειο προάστιο της Κολωνίας. «Μία μπάλα πάπια; Ή πάπια με μήλο;» ρωτάει η πωλήτρια στην καντίνα με την παράδοξη βιτρίνα παγωτών δίπλα στην μικρή πισίνα.

Και για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμη, το κοινό, αφενός της πισίνας, αφετέρου του παγωτατζίδικου δεν ήταν το συνηθισμένο – μία γρήγορη ματιά τριγύρω δίνει τα πρώτα στοιχεία: περίπου 300 σκυλιά περιφέρονται στα μονοπάτια ή βουτούν στην πισίνα -η οποία είναι γεμάτη με πορτοκαλί μπάλες- αφού πρώτα γευτούν το παγωτό με γεύση πάπια και ένα κομματάκι μήλο για ντεκόρ. Οι διάσημοι σκύλοι του ίντερνετ δεν πρέπει άλλωστε να στερηθούν τίποτα σε αυτό το pool party!

Πίσω από κάθε διάσημο σκύλο κρύβεται ένας άνθρωπος

Με διάλειμμα ενός χρόνου λόγω πανδημίας, η γερμανική σκηνή των petfluencer έχει διοργανώσει και την φετινή συνάντηση για την απονομή των λεγόμενων German Petfluencer Awards στην Κολωνία. Τα σκυλιά που βρίσκονται δηλαδή εκεί είναι σταρ του διαδικτύου. Άλλωστε αυτό μαρτυρά και ο ίδιος ο όρος Petfluencer: ένας συνδυασμός των Influencer και κατοικίδιου, δηλαδή pet αγγλιστί.

Στο παρασκήνιο όμως των προφίλ όλων εκείνων των σκύλων-influencer βρίσκονται φυσικά άνθρωποι, οι οποίοι, κατά τα πρότυπα των κοινωνικών δικτύων, διαφημίζουν στους followers την ονειρική ζωή του κατοικίδιού τους, προωθώντας προϊόντα – από συμπληρώματα διατροφής για σκύλους μέχρι ειδικά σίδερα για μπούκλες. Και παρά το ότι εκ πρώτης όψης φαντάζει παράδοξο, η αγορά φαίνεται να έχει αρκετό χώρο και για εκείνους. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που δε διστάζουν να διαθέσουν περισσότερα για την μικρή Τζίλντα, παρά για τους ίδιους.

Διάσημοι σκύλοι που προσέχουν τη διατροφή τους

Η Γιούντιτ Γουίλιαμς το γνωρίζει πολύ καλά. Στην αγκαλιά της κρατά τη Σίσι, την σκυλίτσα της, η οποία φέρει τη φήμη της τεμπέλας στην οικογένεια – με χαριτωμένο φυσικά τρόπο. «Όλοι επιδιώκουν να κάνουν τα πάντα σωστά με το κατοικίδιό τους» εξηγεί, «είναι όπως με τα παιδιά». Η ίδια βρέθηκε στην Κολωνία χάρη στη συνεργασία της με εταιρεία που προσαρμόζει διατροφικά προγράμματα στις ανάγκες των σκύλων.

Ο Αντρέ Καρκάλης, διευθύνων σύμβουλος του γραφείου των Petfluencer επισημαίνει παρόλα αυτά πως υπάρχουν πολύ λίγοι στη Γερμανία, οι οποίοι εργάζονται ως διαχειριστές των προφίλ σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. «Για τους περισσότερους είναι απλά ένα χόμπι», λέει. Ακόμη κι έτσι όμως, κάτι κερδίζουν από όλο αυτό, καθώς, όπως θεωρεί, οι συζητήσεις που γίνονται στα τραπέζια, στις ξαπλώστρες και στα μαθήματα σκύλων είναι συνήθως αρκετά αξιόλογες και κάποιες φορές κερδοφόρες.

«Δεν γνωριζόμαστε προσωπικά. Νομίζω όμως ότι αναγνώρισα τον σκύλο!», λέει μια γυναίκα. Την ίδια στιγμή, ένας άντρας μαγνητίζεται από τα σνακ και στις ψητές λιχουδιές στο μπαρ: «Μπορώ να το φάω;» ρωτάει, «ή είναι για τους σκύλους;» Φυσικά, ήταν για τους σκύλους. Στον πρώτο γύρο των βραβείων ήταν άλλωστε η σειρά των σκύλων – ο επόμενος γύρος έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο και αφορά μόνο τις γάτες…

Γιόνας Έρικ Σμιτ (dpa)

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ