Μετ’ εμποδίων συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το Brexit με την εσωτερική αντιπολίτευση στο κόμμα της Τερέζα Μέι να αυξάνεται διαρκώς.Τεράστια πίεση ασκείται στην Τερέζα Μέι τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τους φανατικούς αντιευρωπαϊστές του κόμματός της, οι οποίοι συσπειρώνονται και απαιτούν άμεση αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το 2019.

Ανάμεσα σε συμπληγάδες βρίσκεται έτσι η βρετανίδα πρωθυπουργός και η διαπραγματευτική ομάδα της. Ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποκάλεσε τον υπουργό που είναι αρμόδιος για το Brexit, τον Ντέιβιντ Ντέιβις, «ασταθή και αναξιόπιστο που δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις διαπραγματεύσεις». Ένας βαρύτατος και έξω από τα όρια της διπλωματικής ευγένειας χαρακτηρισμός.

Ο ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου διέψευσε τον κ. Γιούνκερ τονίζοντας πως ο κ. Ντέιβις επιτελεί εξίσου καλά το έργο που του ανατέθηκε.

Αμέτοχη η Τερέζα Μέι

Ειδική αναφορά έγινε και στο ακανθώδες ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας από τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για το θέμα, υποστηρίζοντας ότι η Μ. Βρετανία αναζητά κάποια νέα συνοριακή σχέση, έξω από τις ευρωπαϊκές αρχές και κανόνες, χρησιμοποιώντας την Ιρλανδία ως πειραματόζωο. Θέση που βρήκε σύμφωνο τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Λέο Βαράντκαρ και επανέλαβε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός ΕξωτερικώνΣάιμον Κόβνεϋ.

Παράλληλα, στο εσωτερικό μέτωπο, με κοινή επιστολή τους προς την κυριακάτικη εφημερίδα, το κείμενο της οποίας διέρρευσε στο BBC και του Times, τριάντα επτά ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος καλούν την κυβέρνηση να σεβαστεί την λαϊκή εντολή και να αποχωρήσει αμέσως από την ΕΕ μετά το 2019. Την ίδια στιγμή ο Ντέιβιντ Ντέιβις επιβεβαιώνει ότι εκ των πραγμάτων θα απαιτηθεί μεταβατική περίοδος από τρία έως πέντε χρόνια, εξαιτίας της πολυπλοκότητας των διαπραγματεύσεων αλλά και για την θωράκιση της βρετανικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ η Τερέζα Μέι, η οποία παραμένει αμέτοχη στο χάος που επικρατεί στο κόμμα της, αρνήθηκε πρόταση να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο. Απάντησε πως προτιμά να συζητά τις σχέσεις με την Ευρώπη με τους ηγέτες των 27 χωρών.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ