Και στη νέα περίοδο του πρωταθλήματος αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL) συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες αφροαμερικανών παικτών στα γήπεδα για τις φυλετικές ανισότητες. Αντιδράσεις προκαλεί νέα διαφήμιση της Nike.«Πίστεψε σε κάτι. Ακόμα κι αν σημαίνει πως πρέπει να θυσιάσεις τα πάντα», είναι το σλόγκαν σε νέα διαφήμιση της αμερικανικής εταιρίας Nike στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος αμερικανικού ποδοσφαίρου. Στη αφίσα το πρόσωπο του αφροαμερικανού Κόλιν Κάπερνικ, του πρώτου παίκτη του football που γονάτισε κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εθνικού ύμνου για να διαμαρτυρηθεί για τις φυλετικές ανισότητες και τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από την αμερικανική αστυνομία.

Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνου ο Κόλιν Κάπερνικ δεν έχει υπογράψει κανένα συμβόλαιο με μια από τις 32 ομάδες του αμερικανικού football. Η νέα διαφημιστική εκστρατεία έχει εξοργίσει πολλούς λευκούς Αμερικανούς «πατριώτες», που καίνε δημόσια αθλητικά είδη της Nike. Παράλληλα η αντιρατσιστική διαμαρτυρία Αφροαμερικανών, και όχι μόνο, ποδοσφαιριστών συνεχίζει να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Πρόσφατα η διάσημη τενίστρια Σερένα Γουίλιαμς δήλωσε ότι «ο Κόλιν Κάπερνικ έκανε πολλά για τους Αφροαμερικανούς και πλήρωσε ένα πολύ βαρύ τίμημα».

Ακόμα και ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ παρεμβαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη δημόσια συζήτηση αμφισβητώντας τον πατριωτισμό των ποδοσφαιριστών: «Αν δεν σέβεστε την σημαία, και δεν αγαπάτε τις ΗΠΑ τότε γυρίστε στα αποδυτήρια».

Οι σημερινές διαμαρτυρίες θυμίζουν τη δεκαετία του ΄60

Ο λευκός παίκτης των Philadelphia Eagles Κρις Λονγκ, ο οποίος σε ένδειξη αλληλεγγύης έβαλε το χέρι του στον ώμο αφροαμερικανού συμπαίκτη του την ώρα της διαμαρτυρίας εξηγεί πόσο σημαντική ήταν η πρωτοβουλία του Κόλιν Κάπερνικ: «Τα παιδιά μας βλέπουν όσα γίνονται και διερωτώνται. Τι θα γίνει αν πω ανοιχτά τη γνώμη μου όπως ο Κόλιν; Θα με αποκλείσουν κι εμένα; Με την εκστρατεία της η Nike δείχνει ότι αυτό δεν θα συμβεί».

Στο πλευρό των παικτών του πρωταθλήματος αμερικανικού ποδοσφαίρου τάσσεται και ο λευκός τεξανός πολιτικός του Δημοκρατικού Κόμματος Μπέτο Ο Ρούρκε. Συγκρίνει μάλιστα τις σημερινές διαμαρτυρίες με το κίνημα υπέρ των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών: στη δεκαετία του ΄60 με ηγέτη τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ: «Χωρίς βία, ειρηνικά, γονατίζουν για να ευαισθητοποιήσουν τη χώρα με στόχο την επίλυση ενός σημαντικού ζητήματος. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι πιο αμερικανικό, από το να διεκδικείς τα δικαιώματά σου ειρηνικά, ανεξάρτητα από τον τόπο ή το χρόνο».

Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν από τον Κόλιν Κάπερνικ. Διότι τα προβλήματα παραμένουν, χωρίς προοπτική επίλυσης, είτε εντός του αγωνιστικού χώρου, είτε εκτός.

Mαρτίνα Μπάτλερ (Ουάσιγκτον) / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ