Ο Τζόνσον δηλώνει ότι προετοιμάζει τη Βρετανία για εμπορικές σχέσεις με ΕΕ χωρίς συμφωνία. Τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν, όσο και η καγκελάριος πιστεύουν ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά.O βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν πραγματοποιεί, προς το παρόν, την απειλή για διακοπή των διαπραγματεύσεων με αντικείμενο τις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις Βρετανίας-ΕΕ. Την ίδια στιγμή ωστόσο δηλώνει πως προετοιμάζει τους Βρετανούς για εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ δίχως συμφωνία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του βρετανού πρωθυπουργού, δεν αναμένει πλέον μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ για τη λεγόμενη μετά-Brexit εποχή. Σε τηλεοπτική του ανακοίνωση ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι όπως φαίνεται η ΕΕ δεν έχει ενδιαφέρον για μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο κατά το πρότυπο της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου που υπογράφηκε μεταξύ Βρετανίας και Καναδά. Κατά συνέπεια αυτό που φαίνεται να επιθυμεί η ΕΕ είναι μια οικονομική σχέση όπως εκείνη της Βρετανίας με την Αυστραλία όπου δεν υπάρχει εμπορική συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός αφήνοντας την ίδια στιγμή ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των διαπραγματεύσεων θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση μια θεμελιώδη αλλαγή στάσης από πλευράς Βρυξελλών.

ΕΕ: «Ναι στην εμπορική συμφωνία, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα»

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα ο Μπόρις Τζόνσον είχε ζητήσει την επίτευξη συμφωνίας Λονδίνου-Βρυξελλών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Επειδή όμως αυτή δεν κατέστη δυνατή ο βρετανός πρωθυπουργός απειλεί τώρα με διακοπή των διαπραγματεύσεων. Στην τηλεοπτική του εμφάνιση δεν ανακοίνωσε κάποια σαφή απόφαση. Δήλωσε μόνο ότι προετοιμάζει τη χώρα του για οικονομικές σχέσεις με την ΕΕ χωρίς εμπορική συμφωνία. Χθες οι ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν στο Λονδίνο εντατικές διαπραγματεύσεις για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες με προοπτική συμφωνίας τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου ζητώντας παράλληλα υποχωρήσεις από τη Βρετανία.

Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του βρετανού πρωθυπουργού, η ΕΕ κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια εμπορική συμφωνία. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε σχετικά στο twitter: «Όπως είχαμε αρχικά σχεδιάσει η διαπραγματευτική μας ομάδα θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο για να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται για μια εμπορική συμφωνία, όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα».

Σε μια πρώτη αντίδραση ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου στο ευρωκοινοβούλιο και ευρωβουλευτής των γερμανών σοσιαλδημοκρατών Μπερντ Λάνγκε κατηγόρησε τον βρετανό πρωθυπουργό ότι δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις διαπραγματεύσεις. «Για μια ακόμα φορά δεν παίρνει ξεκάθαρα θέση», γράφει ο γερμανός ευρωβουλευτής στο twitter, επιρρίπτοντας στον Μπόρις Τζόνσον ότι παραμένει «παίκτης μέχρι τέλους». Παρ΄ όλα αυτά ο Μπερντ Λάνγκε καταλήγει: «Η πόρτα της ΕΕ για συνομιλίες παραμένει ανοιχτή. Οι Βρετανοί θα πρέπει τώρα να την περάσουν».

dpa, afd

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ