Ήταν πράγματι καλύτερες οι παλιές εποχές; Ή μήπως ήταν τελικά χειρότερες; Έρευνα του ινστιτούτου Ipsos Mori καταδεικνύει σημαντική απόκλιση μεταξύ στατιστικών στοιχείων και της πρόσληψης των ερωτηθέντων.Ανά τακτά χρονιά διαστήματα το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ipsos Mori δημοσιεύει έρευνες για την απόκλιση στις απαντήσεις των ερωτηθέντων, ανάλογα με το αν η απάντηση στηρίζεται απλά σε μια εντύπωση ή σε στατικά στοιχεία. Τίτλος της έρευνας «Παγίδες πρόσληψης» ("Perils of Perception").

Παράδειγμα πρώτο: Πιστεύετε ότι οι δολοφονίες στη Γερμανία μειώθηκαν, αυξήθηκαν ή παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με το 2000; Φυσικά και αυξήθηκαν απαντά περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων. Περισσότεροι από το 40% εκτιμούν ωστόσο ότι οι δολοφονίες παρέμειναν σταθερές, ενώ 14% πιστεύουν ότι μειώθηκαν τα τελευταία 17 χρόνια. Βάσει στατιστικών στοιχείων σε σύγκριση με το 2000 οι δολοφονίες στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 33%.

Παράδειγμα δεύτερο: Μεταξύ του 2002 και του 2016 νομίζετε ότι οι θάνατοι από τρομοκρατικές ενέργειες αυξήθηκαν στη Γερμανία σε σύγκριση με την δεκαπενταετία πριν την 11η Σεπτεμβρίου του 2011 στη Νέα Υόρκη; Περίπου το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αυξήθηκαν, το ένα τρίτο θεωρεί ότι παρέμεινε σε ίδια επίπεδα. Στην πραγματικότητα οι νεκροί μειώθηκαν από 51 άτομα σε 36.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις τάσεις

Η έρευνα του ινστιτούτου Ipsos Mori πραγματοποιήθηκε σε 38 χώρες με συμμετοχή από 500 μέχρι και 2.000 ατόμων σε κάθε χώρα.

Η έρευνα «Παγίδες πρόσληψης»δείχνει μεταξύ άλλων ότι η πρόσληψη εγκυμονεί κινδύνους όταν δεν βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία, αλλά σε εντυπώσεις, προκαταλήψεις και στερεότυπα, στη βάση των οποίων διαμορφώνεται εν τέλει η πολιτική. Κατά συνέπεια το ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας δεν είναι τόσο τα συμπεράσματά της, αλλά οι τάσεις που καταδεικνύει, τόσο στη Γερμανία, όσο και σε άλλες χώρες.

Παράδειγμα τρίτο: Πολλοί Γερμανοί πιστεύουν ότι οι έγκλειστοι στις φυλακές της χώρας είναι κατά 50% μετανάστες. Στην πραγματικότητα όμως οι μετανάστες δεν ξεπερνούν το 30%. Πρόκειται για μια λανθασμένη εκτίμηση των ερωτηθέντων, όπως και στα παραδείγματα των δολοφονιών ή θανάτων από τρομοκρατικές ενέργειες, η οποία απέχει σημαντικά από την πραγματικότητα.

Ζαμπρίνα Μίλερ-Πλοτνίκοφ / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ