Πορείες κουρδικών, αριστερών και αντιφασιστικών οργανώσεων σε εννέα γερμανικές μεγαλουπόλεις. Φόβοι της αστυνομίας για βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τούρκους εθνικιστές.Σε όλη τη Γερμανία διαδηλώνουν σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι με κεντρικό σύνθημα ότι «είναι εναντίον του τουρκικού επιθετικού πολέμου στη βόρεια Συρία». Οι σημαντικότερες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Βερολίνο, το Αμβούργο, τη Φρανκφούρτη, το Αννόβερο και τη Νυρεμβέργη. Η μεγαλύτερη όμως ξεκίνησε στις 12 μ.μ στην Κολωνία και στην πορεία υπολογίζεται ότι συμμετείχαν γύρω στα 20.000 άτομα από όλη την Ευρώπη, κυρίως μέλη της κουρδικής διασποράς.

Κίνδυνος βίαιων συγκρούσεων

Η αστυνομία είχε εκφράσει το φόβο ότι χιλιάδες από αυτούς έχουν βίαιες διαθέσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τον αστυνομικό διοικητή της Κολωνίας Ούβε Γιάκομπ, αρκετοί νεαροί διαδηλωτές ενδεχομένως να είναι οπλισμένοι. Ωστόσο οι κουρδικές οργανώσεις της Γερμανίας, οι οποίες είναι και οι βασικοί διοργανωτές των σημερινών διαδηλώσεων, δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν στοιχεία για βίαιες προθέσεις. Παράλληλα όμως έχουν καλέσει τους συμμετέχοντες να συμπεριφέρονται με σύνεση και να μην αντιδρούν σε προκλήσεις.

Σε ανάλογες διαδηλώσεις τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν περιστατικά συγκρούσεων Κούρδων διαδηλωτών με Τούρκους εθνικιστικές που προκάλεσαν τραυματισμούς αλλά και επιθέσεις κούρδων διαδηλωτών σε τουρκικά μαγαζιά. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως θα παρέμβει με αποφασιστικότητα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ