Μήνυμα Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ.

“Ακόμη και μια οικογένεια διαλυμένη από τον πόλεμο, είναι πολύ”

Σε όλο τον κόσμο, οι συγκρούσεις έχουν αναγκάσει έναν αριθμό-ρεκόρ ατόμων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περισσότερα από 50 εκατομμύρια άτομα έχουν ξεριζωθεί λόγω του πολέμου, 33,3 εκατομμύρια στην ίδια τους τη χώρα και περίπου 16,7 ως πρόσφυγες κυρίως στις γειτονικές χώρες. Μόνο την τελευταία χρονιά, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν. Κάθε 15 λεπτά, μια οικογένεια αναγκαζόταν να διαφύγει.

Η διαμάχη στη Συρία ήταν ένας από τους κύριους λόγους για αυτή τη μαζική αύξηση. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων ξεριζώθηκε επίσης στο Μάλι ως αποτέλεσμα των νέων συγκρούσεων, στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και στο Νότιο Σουδάν.

Ταυτόχρονα, πολλές χρόνιες συγκρούσεις παρέμειναν ανεπίλυτες, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι μπόρεσαν να γυρίσουν σπίτι τους. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από το Αφγανιστάν, τη Λαική Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μιανμάρ, τη Σομαλία και το Σουδάν συνέχισαν να ζουν εξόριστοι, πολλοί για αρκετά χρόνια ή δεκαετίες, μερικές φορές και για ολόκληρες γενεές.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες στον κόσμο – το 86 τοις εκατό – ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο σε σύγκριση με το 70 τοις εκατό πριν από δέκα χρόνια. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες κρατούν ανοικτές πόρτες για αυτούς που αναζητούν την ασφάλεια – και έχουν δείξει μία γενναιοδωρία που βρίσκεται συχνά πέρα από τις δυνατότητές τους. Κάνω έκκληση σε όλα τα κράτη-μέλη και στους εταίρους μας στην κοινωνία των πολιτών να κάνουν ότι μπορούν για να στηρίξουν τα έθνη και τις κοινότητες που έχουν δεχθεί κοντά τους τους βιαίως εκτοπισθέντες.

Αυτοί οι αυξανόμενοι αριθμοί αποτελούν μία ξεκάθαρη υπενθύμιση για την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να ξεπεράσει τις διαφορές της και να θέσει τέλος στις διαμάχες. Το Γραφείο του ‘Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι εταίροι του, συνεχίζουν να προσφέρουν σωτήρια βοήθεια: νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής, τρόφιμα, στέγη, εκπαίδευση και υπηρεσίες ασφαλείας. Ωστόσο, η ανθρωπιστική απάντηση μόνη της δεν είναι αρκετή.Απαιτούνται επειγόντως πολιτικές λύσεις.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, τιμούμε τη δύναμη και την αντοχή των περισσότερων από 50 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που έχουν φύγει εξαιτίας του πολέμου, των καταδιώξεων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ας ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας να τερματίσουμε τις ένοπλες συγκρούσεις και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ακόμη και μια οικογένεια διαλυμένη από τον πόλεμο, είναι πολύ.

Δημήτρης Φατούρος
Υπεύθυνος Επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο
Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ