Η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος την Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011, υποδέχθηκε και φιλοξένησε, με μεγάλη χαρά στο γραφείο του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ομάδα 36 μαθητών, παιδιών αποδήμων συμπατριωτών μας, που σήμερα ζουν στην Αμερική ή την Αυστραλία.

Ο Μακαριώτατος, αφού τους καλωσόρισε, τους μίλησε για την ίδρυση και την ιστορία της Εκκλησίας Κύπρου. Αναφέρθηκε  στους αγώνες της για ελευθερία, και στο ρόλο που διαδραματίζει για τη διαφύλαξη της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην Κύπρο. Επίσης, εξιστόρησε το πώς φθάσαμε στην τουρκοανταρσία του 1963-64, αλλά και στην Τουρκική Εισβολή του 1974. Επιπλέον, εξέφρασε τους προβληματισμούς του και τις ανησυχίες του για τις καταστροφές των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων του τόπου μας, στις οποίες προβαίνουν οι κατοχικές τουρκικές δυνάμεις. Ακόμη, υπογράμμισε έντονα πως η Τουρκία επιχειρεί δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της Κύπρου, κουβαλώντας σημαντικό αριθμό εποίκων από τα βάθη της Ανατολίας. Ο Μακαριώτατος χαρακτήρισε αυτό το γεγονός άκρως ανησυχητικό, αφού η συνέχιση αυτής της τακτικής θα έχει ως αποτέλεσμα την τουρκοποίηση της Κύπρου, με ό,τι αυτό σημαίνει. Τέλος, έδωσε απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις που υπέβαλαν τα φιλοξενούμενα παιδιά, και τους χάρισε αναμνηστικά δώρα.

Στη συνέχεια, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο Μέγα Συνοδικό, στο Μικρό Συνοδικό, στο παρεκκλήσιο του Αποστόλου Βαρνάβα και στο Διαμέρισμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, εντός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, προκειμένου να ψηλαφίσουν μέρος από την σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι προηγουμένως είχαν επισκεφθεί το Βυζαντινό Μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και το Μουσείο Αγώνος 1955-1959.

Τα παιδιά των αποδήμων έρχονται στην Κύπρο με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Αποδήμων του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Κατά την παραμονή στους στο νησί πραγματοποιούν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, επισκέπονται ιερούς χώρους, μνημεία πολιτισμού και ιστορίας του τόπου μας, αλλά και χαίρονται τις φυσικές ομορφιές της Κύπρου.

Φέτος, επισκέφθηκαν το νησί παιδιά από σχολεία των Η.Π.Α. και από το Κολλέγιο της Αγίας Ευφημίας που εδρεύει στην Αυστραλία, και που είναι ένα από τα επτά εκπαιδευτικά ιδρύματα της  Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας. Κατά την επίσκεψή τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή μαζί τους βρισκόταν η κα Ιουλία Μιλτιάδους της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων. Τα παιδιά από την Αμερική συνόδευαν οι δάσκαλοί τους Νιόβη Φιλίππου και Έλλη Ζιώγκα, ενώ τα παιδιά από την Αυστραλία συνόδευαν οι δάσκαλοί τους Πιέρος Θεοδούλου και Γεωργία Παπασταμάτη.

Επιμέλεια: Π. Θεοδώρου, Θεολόγος.

Πηγή: Curch of Cyprus

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ