Το οικονομικό του πρόγραμμα παρουσίασε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν μιλώντας σε βιομηχανικούς εργάτες στην Πενσιλβάνια. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ.700 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάκαμψη της οικονομίας, ελάχιστο εγγυημένο ωρομίσθιο, περισσότερες δουλειές, αυξημένες δημόσιες επενδύσεις- αυτή είναι η συνταγή του Τζο Μπάιντεν για την αμερικανική οικονομία. Την Πέμπτη ο υποψήφιος των Δημοκρατικών επισκέφθηκε εργοστάσιο μεταλλουργίας στο Ντάνμορ της Πενσυλβάνια για να ανακοινώσει τα φιλόδοξα σχέδιά του, σε μία εμφανή προσπάθεια να προσεγγίσει περισσότερους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης. “Μόνο στην πρώτη θητεία μου θα επενδύσουμε 400 δισεκατομμύρια δολάρια για νέα προϊόντα, νέα υλικά που χρειάζεται η χώρα μας για να εκσυγχρονίσει υποδομές, να αναπληρώσει αποθέματα, να ενδυναμώσει την εθνική ασφάλεια”, υπόσχεται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Με αυτά τα λόγια ο Μπάιντεν προσπαθεί να χτυπήσει τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τα ίδια του τα όπλα, δηλαδή μία φιλόδοξη οικονομική και επιχειρηματική ατζέντα, χωρίς ωστόσο να αγνοεί τις ανάγκες των εργαζομένων. Πάντως ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ξεκαθαρίζει ότι τα δισεκατομμύρια δεν μοιράζονται αδιακρίτως, αλλά με στόχο να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας. “Στον αγώνα για το μέλλον η Αμερική δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο”, τονίζει ο Μπάιντεν. “Γι αυτό προτείνω μία τεράστια αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα, κατά 300 δισεκατομμύρια δολάρια στην πρώτη θητεία μου, ώστε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας στις νέες βιομηχανικές προκλήσεις, όπως η τεχνολογία μπαταριών, η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία, οι καθαρές μορφές ενέργειας. Αυτό είναι το μέλλον…”

“Σήκωσε λευκή σημαία ο Τραμπ”

Στο απόγειο της πανδημίας ο Τζο Μπάιντεν είχε απομονωθεί στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ, ενώ ο σημερινός πρόεδρος συνέχιζε τις δημόσιες εμφανίσεις του. Ο Τραμπ έλεγε ότι δεν ανησυχεί για τον κορωνοϊό, που έτσι κι αλλιώς θα εξαφανιστεί κάποια στιγμή, ενώ ταυτόχρονα κατηγορούσε τον αντίπαλό του για απραξία. “Ο κοιμήσης” (sleepy Joe) ήταν ο πιο συνηθισμένος χαρακτηρισμός για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Τώρα ο Μπάιντεν βρίσκει την ευκαιρία να ανταποδώσει τις …φιλοφρονήσεις. “Μετά από μήνες απραξίας, που προέβλεπε ότι ο ιός θα εξαφανιστεί ή μας έλεγε να πίνουμε χλωρίνη για να είμαστε εντάξει, ο Τραμπ απλώς παραδόθηκε. Σήκωσε λευκή σημαία. Η αποτυχία του σημαδεύεται από ένα τρομακτικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και τεράστιες οικονομικές απώλειες”, τονίζει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αμερική η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση με απρόβλεπτες μέχρι στιγμής συνέπειες. Ο Τζο Μπάιντεν επισημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες περισσότεροι από 18 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν βγει στην ανεργία και προειδοποιεί ότι το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα σε αυτή τη συγκυρία είναι η διχαστική τακτική του Ντόναλντ Τραμπ: “Έχουμε κρίση στην υγεία, στην οικονομία, στη δικαιοσύνη που ρέπει προς τον ρατσισμό, στην προστασία του κλίματος” λέει ο Μπάιντεν. “Πρέπει να βρούμε λύσεις όλοι μαζί, ως Αμερικανοί. Αυτό είναι το δικό μας μοντέλο για να χτίσουμε μία νέα οικονομία για τις οικογένειές μας, για τις κοινότητές μας. Μία οικονομία στην οποία κάθε Αμερικανός θα έχει την ευκαιρία να ανταμείβεται για τη δουλειά του”.

Υψηλότερη φορολογία για μεγάλες επιχειρήσεις

Σε εποχές πανδημίας αναδείχθηκε και στις ΗΠΑ η σημαντική, αλλά συνήθως επισφαλής και κακοπληρωμένη δουλειά των εργαζομένων σε σουπερμάρκετ ή στα νοσοκομεία. Ο Τζο Μπάιντεν επισημαίνει ότι “δεν φτάνει να επαινούμε αυτούς τους ανθρώπους, ήρθε η ώρα να τους πληρώσουμε κιόλας” και εξαγγέλλει ελάχιστο ωρομίσθιο 15 δολαρίων. Επιπλέον, υπόσχεται να ενισχύσει τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να δημιουργήσει συνολικά πέντε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. Στον αντίποδα, προαναγγέλλει “υψηλότερη φορολογία” για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Γιάννης Παπαδημητρίου (APTN)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ