Η επάνοδος στην παλιά καθημερινότητα δεν είναι εύκολη. Ο συνωστισμός σε καφέ του Μιλάνου και πλαζ της Σικελίας οδηγούν στη λήψη αυστηρών μέτρων. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοινώνει πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων.Η Ιταλία προσπαθεί να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη τήρησης των μέτρων ασφάλειας και στην επιστροφή σε μια καθησυχαστική καθημερινότητα. Το περασμένο Σαββατοκύριακο τα προβλήματα δεν έλειψαν. Στο Μιλάνο αναγκάσθηκε να παρέμβει δυναμικά και οργισμένα ο δήμαρχος Μπέπε Σάλα για να σταματήσει η συρροή πολιτών στην περιοχή Ναβίλι με συνωστισμό έξω από τα καφέ-μπαρ.

Παράλληλα στο Παλέρμο της Σικελίας, στη γνωστή παραλία του Μοντέλο, πολλοί πήγαν για μπάνιο και ηλιοθεραπεία χωρίς να τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας. Και εδώ ο δήμαρχος αποφάσισε να στείλει αστυφύλακες και να απαγορεύσει την πρόσβαση στην πλαζ.

Ανάγκη ωριμότητας αλλά και ελευθερίας

Οι περιοχές με λιγότερα ή και σχεδόν μηδενικά κρούσματα (συχνά στην Κάτω Ιταλία αλλά όχι μόνο) διεκδικούν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Από σήμερα τόσο στην Λιγουρία -με κύρια πόλη την Γένοβα- όσο και στο Άνω Αδίγη -στα σύνορα με την Αυστρία- επαναλειτουργούν κανονικά τα καφέ, εστιατόρια, κουρεία, κομμωτήρια.

Η κυβέρνηση Κόντε, όμως, επιμένει ότι οι περιφέρειες είναι ανάγκη να σεβαστούν την απόφαση, βάσει της οποίας η λιανική πώληση θα πρέπει να μείνει κλειστή τουλάχιστο μέχρι τις 18 του μήνα.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στήριξη σε άπορους και επιχειρήσεις

Ενστάσεις προκαλεί συγχρόνως η πρόθεση της κυβέρνησης Κόντε να επιβάλει αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Παραδείγματος χάρη στα κομμωτήρια θα μπορεί να μπαίνει και να εξυπηρετείται μόνον ένας πελάτης την φορά. Για τα καφέ κάθε πολίτης θα πρέπει να κινείται ελεύθερα σε ακτίνα τεσσάρων μέτρων. Οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν; Πολλοί εστιάτορες δηλώνουν ανοικτά ότι αν δεν δοθούν άμεσα, σοβαρές κρατικές επιχορηγήσεις, μέσα στον επόμενο μήνα θα αναγκαστούν να κατεβάσουν οριστικά τα ρολά τους.

Ο ιταλικός Τύπος επιβεβαιώνει ότι πρόκειται να δοθεί «μπόνους» μέχρι 500 ευρώ στις λιγότερο εύπορες οικογένειες για να κάνουν οπωσδήποτε φέτος διακοπές στην Ιταλία. Μετά από σειρά αναβολών μέχρι σήμερα το βράδυ αναμένεται να εγκριθεί από το κυβερνητικό συμβούλιο η δέσμη μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και πολιτών συνολικού ύψους 55 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ