Λίγες μέρες πριν την κορυφαία αμερικανική Γιορτή των Ευχαριστιών οι ΗΠΑ σπάνε το φράγμα των 12 εκ. κρουσμάτων, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τις 255.000. Ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το χειμώνα.Oι ΗΠΑ έχουν πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την πανδημία, μιας και καταγράφουν σταθερά το τελευταίο διάστημα τους περισσότερους νεκρούς και τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα με διαφορά. Το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα στις ΗΠΑ έσπασαν το φράγμα των 12 εκατομμυρίων, ενώ την ίδια στιγμή τα θύματα είναι περισσότερα από 255.000. Δύο εβδομάδες νωρίτερα στις 9 Νοεμβρίου τα κρούσματα ξεπερνούσαν για πρώτη φορά τα 10 εκατομμύρια, ενώ το επταήμερο που ακολούθησε τα κρούσματα έφθασαν στο 1 εκατομμύριο. Μόλις τη Παρασκευή οι υγειονομικές αρχές μιλούσαν για σχεδόν 200.000 κρούσματα που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ στις ΗΠΑ.

Ο Ντένις Κάρολ, επικεφαλής σύμβουλος για ζητήματα υγείας στο ίδρυμα Πανεπιστημιακής Έρευνας URC, θεωρεί ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες: «Όσο πλησιάζουμε στο χειμώνα, τόσο περισσότερο ευνοούνται από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες οι ιοί που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα. Η μεγαλύτερη εξάπλωση των ιών αυτών παρατηρείται κάθε χρόνο τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Βρισκόμαστε δηλαδή στην αρχή αυτή της διαδικασίας, που σημαίνει ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση».

Χωρίς μετακινήσεις ο εορτασμός του Thanksgiving

Σε έκθεση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC αναφέρεται ότι η χρήση μάσκας περιορίζει σημαντικά τη διάδοση αερολυμάτων από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς φορείς, οι οποίοι ευθύνονται για το 50% της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Λίγο πριν την Γιορτή των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσε κείμενο συστάσεων, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο πιο ασφαλής τρόπος εορτασμού είναι με άτομα του ίδιου νοικοκυριού. Η αμερικανική υπηρεσία προειδοποιεί ότι ο εορτασμός με μέλη της ίδιας οικογένειας ή φίλους που ζουν σε άλλα μέρη ενδέχεται να συμβάλει στη διάδοση του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό αμερικανοί ειδικοί προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους εορτασμού της μεγάλης αμερικανικής γιορτής όπως συναντήσεις στην ύπαιθρο, διαδικτυακά πάρτι, ψώνια στο ίντερνετ ή απλά παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων στην τηλεόραση.

CCTV, Reuters

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ