Σημαντικές απώλειες Συντηρητικών αλλά και Εργατικών στις δημοτικές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία. Καθαροί νικητές αναδείχθηκαν οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι καθώς και ανεξάρτητοι υποψήφιοι.Η πανωλεθρία των Συντηρητικών που έχουν χάσει περισσότερες από 1.300 θέσεις δημοτικών συμβούλων, η απώλεια 82 εδρών από τους Εργατικούς και η καταβαράθρωση του UKIP, αποτελoύν δείκτη για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Το δε γεγονός πως την φθορἀ των δύο κομμάτων την εισπράττουν, φιλοευρωπαϊκά κόμματα, με την μερίδα του λέοντος στους Φιλελεύθερους, ερμηνεύεται από τους δημοσκόπους ως αλλαγή ισορροπιών και προβάδισμα των πολιτικών σχηματισμών που ζητούν νέο δημοψήφισμα.

Η Τερίζα Μέι, δήλωσε πως αιτία της οδυνηρής ήττας είναι η έλλειψη συνοχής όσον αφόρα το Brexit ενώ ο Τζον ΜακΝτόνελ σκιώδης Υπουργός Οικονομικών και στενότερος συνεργάτης του Τζέρεμι Κόμπιν, τουίταρε πως το σήμα ελήφθη και πως θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα οι συνομιλίες Συντηρητικών και Εργατικών.

Σκληροί brexiters, στο Συντηρητικό Κόμμα ανησυχούν για τυχόν υποχώρηση της Πρωθυπουργού όσον αφορά τον όρο των Εργατικών για παραμονή της χώρας στην Τελωνιακή Ένωση. Καλούν για πολλοστή φορά την κ. Μέι να παραιτηθεί κάτι που δεν φαίνεται, επί του παρόντος, ορατό.

Πέρασε η εποχή του δικομματισμού

Από πλευράς αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αντιευρωπαϊστής σε όλο τον πολιτικό του βίο, βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα. Αν κλίνει προς τους ευρωσκεπτικιστές με το επιχείρημα της ήττας, στις παραδοσιακές εργατικές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Αγγλίας, διακινδυνεύει την ψήφο των φιλοευρωπαϊκών αστικών κέντρων.

Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, αν το αποτέλεσμα των εκλογών της Πέμπτης, επαναληφθεί και στις εθνικές εκλογές τα δύο μεγάλα κόμματα θα υποβαθμίσουν στο 28% από το 35% που είναι σήμερα. Φαίνεται πλέον πως και στη Βρετανία η εποχή του δικομματισμού και των πλειοψηφικών κυβερνήσεων, έχει παρέλθει.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ