Tο αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου του Brexit θα εξετάσουν το βράδυ στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο των γενικότερων προσπαθειών για την αποφυγή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.Όπως επισήμανε χθες ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Βrexit Μισέλ Μπαρνιέ, η διάρκεια της αναβολής θα εξαρτηθεί από το σχέδιο που θα παρουσιάσει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, η οποία χθες επισκέφθηκε το Βερολίνο και το Παρίσι όπου συζήτησε το θέμα με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Μακρόν.

Η κ. Μέι ζητάει αναβολή μέχρι την 30η Ιουνίου, ωστόσο θα επιχειρήσει σε συνεργασία με την αντιπολίτευση να περάσει από τη βουλή τη συμφωνία της ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου της 25ης Νοεμβρίου 2018 με τους όρους της εξόδου και την πολιτική δήλωση για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών πριν από τις ευρωεκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στα κράτη μέλη από τις 23 μέχρι τις 26 Μαΐου. Δεσμεύεται επίσης ότι εάν δεν τα καταφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και θα εκλέξει ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα παραμείνουν στην Ευρωβουλή μέχρι την έξοδο.

Ρητές εγγυήσεις από το Λονδίνο

Η απάντηση των Ευρωπαίων στο βρετανικό αίτημα διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες, το βέβαιο είναι πως στην παρούσα φάση δεν εμφανίζουν την ενότητα των προηγούμενων μηνών. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για παράδειγμα τάσσεται υπέρ μιας πολύμηνης αναβολής, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και υπό όρους.

Το Παρίσι θα ζητήσει ρητές εγγυήσεις από το Λονδίνο ότι στη διάρκεια της ενδιάμεσης περιόδου, δηλαδή της αναβολής, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις εντός της ΕΕ που αφορά πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η διαμόρφωση του προϋπολογισμού της Ευρώπης για την περίοδο 2021-2027.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι με πρωτοβουλία του Βέλγου Πρωθυπουργού συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες χωρών του βορρά της ΕΕ που θα επηρεαστούν περισσότερο στην περίπτωση ενός Βrexit χωρίς συμφωνία, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους σε σχέση με την αντιμετώπιση προβλημάτων που θα μπορούσαν να προκύψουν στα σύνορα ή στη διακίνηση προϊόντων.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ