Καγκελάριος και πρωθυπουργοί ομόσπονδων κρατιδίων συμφώνησαν σε σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης. Κλειστά παραμένουν τα ξενοδοχεία και μεγάλο τμήμα της εστίασης.Το lockdown στη Γερμανία παρατείνεται ως τις 28 Μαρτίου. Παράλληλα θα υπάρξει υπό ορισμένες προϋποθέσεις χαλάρωση του lockdown. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν την Τετάρτη το βράδυ, μετά από μια τηλεδιάσκεψη που διήρκησε σχεδόν εννέα ώρες, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων, τα οποία έχουν μεγαλύτερες αρμοδιότητες σε θέματα υγείας και δημόσιας τάξης απ’ ότι η κεντρική κυβέρνηση. Η απόφαση για τη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λήφθηκε παρ’ ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνεται. Αιτία για την αλλαγή της στρατηγικής είναι τόσο ο αυξανόμενος αριθμός πολιτών που ζητά είτε χαλάρωση είτε άρση των περιορισμών, όσο και οι όλο και πιο επείγουσες προειδοποιήσεις της οικονομίας για μαζική πτώχευση επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες. Όπως επεσήμανε η καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η διαπραγμάτευση ήταν «σκληρή».

Συστατικά στοιχεία τεστ και εμβολιασμοί

Επίμαχο σημείο ήταν το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου και της εστίασης. Στην τελευταία τους διάσκεψη η καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί είχαν συμφωνήσει στην επαναλειτουργία τους, εφόσον μειωθεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους και εντός επτά ημερών, κάτω των 35. Η πλειοψηφία των κρατιδίων διαφωνούσε με αυτή τη ρήτρα. Τελικά συμφώνησαν σε δύο κριτήρια: στα 50 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας και στα 100. Οι δείκτες αυτοί θα αφορούν τις περιοχές και όχι ολόκληρη τη Γερμανία. Συνεπώς, από περιφέρεια σε περιφέρεια θα ισχύει ένα άλλο καθεστώς. Όσο χαμηλότεροι είναι οι ρυθμοί εξάπλωσης της πανδημίας τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα ανοίγματα στη δημόσια ζωή.

Στη συνέντευξη Τύπου η καγκελάριος τόνισε πως σημαντικό στοιχείο για τις αποφάσεις ήταν η σταδιακή υλοποίηση ως τις αρχές Απριλίου της στρατηγικής για τη διεξαγωγή μαζικών τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Οι πολίτες θα δικαιούνται τουλάχιστον ένα γρήγορο τεστ την εβδομάδα. Ένα τεστ θα το πληρώνει το κράτος, ένα δεύτερο καλούνται να το διαθέτουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομενούς τους – σε εθελοντική βάση και εκτός αυτού θα γίνονται τεστ σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Δεύτερο συστατικό στοιχείο για τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν η όλο και μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών τους επόμενους μήνες. Σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλουν εκτός από τα κέντρα εμβολιασμού και οι γιατροί. Από τα τέλη Μαρτίου θα μπορούν σταδιακά οι εμβολιασμοί να γίνονται στα περίπου 60.000 ιατρεία της χώρας. Εκτός αυτού τα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε αλλαγές σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς. Ορισμένα κρατίδια έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να εμβολιάσουν άμεσα διδακτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό όπως και αστυνομικούς.

Το κριτήριο των 50 και των 100

Σε αυτή τη βάση αποφασίστηκε ένα σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών. Στην πρώτη φάση που ξεκίνησε την 1η Μαρτίου έχουν ανοίξει σχολεία, παιδικοί σταθμοί και κομμωτήρια. Από τις 8 Μαρτίου ξεκινά η δεύτερη φάση κατά την οποία ανοίγουν σε κάθε περίπτωση βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και καταστήματα κηπουρικής υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των πελατών δεν θα ξεπερνά το ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Επίσης επαναλειτουργούν σχολές οδηγών αλλά και ινστιτούτα αισθητικής. Επίσης στις 8 Μαρτίου ξεκινά και η τρίτη φάση χαλάρωσης των μέτρων ενώ η τέταρτη στις 22 Μαρτίου και η πέμπτη στις 5 Απριλίου.

Σε αυτά τα τρία στάδια ανοίγουν υπό προϋποθέσεις καταστήματα λιανεμπορίου, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι, θα επιτρέπεται το σπορ για ερασιτεχνικές ομάδες, αυξάνεται ο αριθμός ατόμων στις ιδιωτικές συναντήσεις, θα επαναλειτουργήσουν οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης κτλ. Το εύρος της χαλάρωσης θα εξαρτηθεί από το αν ο αριθμός των νεών κρουσμάτων σε μια περιοχή θα είναι κάτω των 50 ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας ή μεταξύ 50 και 100. Σε περίπτωση που τα νέα κρούσματα ξεπεράσουν τα 100, θα λειτουργεί, σύμφωνα με την καγκελάριο, ένα «φρένο κινδύνου», δηλαδή, θα εφαρμόζονται ξανά αυστηροί περιορισμοί.

Η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων, άλλων τομέων της εστίασης και του τουρισμού θα συζητηθεί στην επόμενη διάσκεψη της καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων στις 22 Μαρτίου.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολινο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ