Η επιτευχθείσα συμφωνία για το Brexit παρατείνει απλώς τη σημερινή αβεβαιότητα εκτιμά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας Μίχαελ Χύτερ, προσθέτοντας ότι για τις επιχειρήσεις το deal έρχεται αργά.Όπως εκτίμησε ο καθηγητής Οικονομίας Μίχαελ Χύτερ μιλώντας προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk: «Υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες […]. Δεν γνωρίζουμε καν εάν θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο ή εάν αυτό που παρουσιάζει τώρα η Τερέζα Μέι ως συμφωνία θα έχει την καθολική στήριξη του υπουργικού συμβουλίου. Η πραγματική δουλειά είναι ακόμη μπροστά μας διότι σε αυτή τη μεταβατική φάση θα πρέπει να εξειδικευτεί μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ευρωπαϊκής ηπείρου. Επί της ουσίας λοιπόν έχουμε μια παράταση της σημερινής κατάστασης. […] Αλλά όλα αυτά έρχονται πολύ αργά. Εάν μιλήσει κανείς με επιχειρήσεις και κυρίως με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα διαπιστώσει ότι στο μεταξύ έχουν προετοιμαστεί για ένα σκληρό Brexit».

Βαρύ το κόστος για τη Γερμανία

Πώς «διαβάζουν» όμως τις εξελίξεις οι επιχειρήσεις; Πόσο προβληματικές θα είναι στο εξής οι εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο;

«Κάποια στιγμή», εξηγεί ο Μίχαελ Χύτερ, «υπολογίσαμε σε ένα ακραίο υποθετικό σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας ποιος θα ζημιωνόταν περισσότερο εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία. Αυτός που θα επιβαρυνόταν περισσότερο θα ήταν η Γερμανία, κυρίως η αυτοκινητοβιομηχανία διότι εισάγει σε μεγάλο βαθμό ανταλλακτικά και προϊόντα ενδιάμεσης ανάλωσης (σσ. αγαθά και υπηρεσίες που αναλώνονται ως εισροές για μια παραγωγική διαδικασία) για τα οποία θα πλήρωνε περίπου δυο δις ευρώ σε δασμούς».

Οι Βρετανοί δεν αντελήφθησαν τις συνέπειες

Ποιόν εξυπηρετεί λοιπόν, σε αυτά τα συμφραζόμενα, η επιδιωκόμενη συμφωνία; Ποιος θα ωφεληθεί εάν τα παραγόμενα προϊόντα είναι στο τέλος τόσο ακριβά;

«Εάν ακούσει κανείς τις συζητήσεις στη Μεγάλη Βρετανία, τον Μπόρις Τζόνσον να υποστηρίζει ότι η παραμονή στην τελωνειακή ένωση δεν συνιστά επιλογή διότι δεν μπορούν να κλείνουν συμφωνίες με τρίτους, τότε αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνουν συνειδητά το ρίσκο. Οι Βρετανοί αντελήφθησαν πολύ αργά τι σημαίνει γι΄ αυτούς το Brexit. Και αναρωτιέται κανείς πώς μια τόσο βαθύτατα δικτυωμένη οικονομία […] καταλήγει σε μια τέτοια απόφαση […] Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι οι Βρετανοί δεν κατάλαβαν πραγματικά πού οδηγούνται με την απόφαση εξόδου. Και αυτό αφορά όχι μόνον αυτούς που ψήφισαν αλλά και εκείνους που διαχειρίζονται την πολιτική κατάσταση».

DLF / Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ