Νέα διάσκεψη Μέρκελ και κρατιδίων. Με λίγες εξαιρέσεις τα καταστήματα παραμένουν κλειστά ως τις 7 Μαρτίου, ενώ τα κρατίδια αποφασίζουν για το άνοιγμα των σχολείων.Ως τις 7 Μαρτίου παρατείνεται το lockdown για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, την εστίαση, τα γυμναστήρια και διατηρούνται περιορισμοί στις προσωπικές επαφές και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα κυκλοφορίας και στα καταστήματα. Νωρίτερα, την 1η Μαρτίου, θα ανοίξουν κομμωτήρια και κουρεία. Σε αυτή τη συμφωνία κατέληξαν στην τηλεδιάσκεψή τους την Τετάρτη το απόγευμα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 ομόσπονδων κρατιδίων. Πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση. Αρχικά η καγκελάριος είχε προτείνει την παράταση των περιορισμών ως τις 14 Μαρτίου, ενώ αρκετοί πρωθυπουργοί ως τις 22 Φεβρουαρίου.

Στην επόμενη διάσκεψή τους στις 3 Μαρτίου θα εξετάσουν εκ νέου την υγειονομική κατάσταση και θα αποφασίσουν κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα. Κριτήριο για μια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών είναι τώρα η μείωση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού κάτω των 35 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών. Πρόκειται για μια αυστηροποίηση. Μέχρι πρότινος, καθοριστικό κριτήριο ήταν 50 νέα κρούσματα. Το αυστηρότερο όριο οφείλεται στη διάδοση των νέων πολύ πιο μεταδοτικών στελεχών του κορωνοϊού στη Γερμανία, τόνισε η καγκελάριος στη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της διάσκεψης που διήρκεσε περίπου έξι ώρες. Από τη στιγμή που επιτευχθεί η μείωση των νέων κρουσμάτων κάτω των 35, τότε τα κρατίδια θα μπορούν, σε μια πρώτη φάση, να επιτρέψουν το άνοιγμα καταστημάτων στη βάση του ενός πελάτη ανά 20 τ.μ., μουσείων και γκαλερί όπως και ινστιτούτων αισθητικής. Σε περιοχές όμως όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τα 50, τότε θα μπορούν να επιβάλλονται αυστηρότεροι περιορισμοί.

Άνοιγμα των σχολείων και παιδικών σταθμών

Στο επίμαχο θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων και παιδικών σταθμών, γύρω από το οποίο διεξάγεται στη γερμανική κοινή γνώμη εδώ και εβδομάδες έντονη συζήτηση, η σημερινή διάσκεψη δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια ενιαία στάση. Ελάχιστος κοινός παρονομαστής είναι τώρα: κάθε κρατίδιο αποφασίζει μόνο του για τη «βήμα προς βήμα επάνοδο στα μαθήματα με φυσική παρουσία στα σχολεία» όπως και το σταδιακό άνοιγμα των παιδικών σταθμών, αναφέρεται στο επτασέλιδο κείμενο των σημερινών αποφάσεων. Ούτως ή άλλως στη Γερμάνια αρμόδια σε θέματα παιδείας (προσχολική εκπαίδευση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση) είναι τα κρατίδια, επισήμανε η καγκελάριος Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι η ίδια θα προτιμούσε το κλείσιμο των σχολείων ως τη 1η Μαρτίου.

Δεδομένης της σημερινής απόφασης για άνοιγμα των σχολείων και παιδικών σταθμών, η διάσκεψη αποφάσισε να αναθέσει στον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας να εξετάσει, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του από τα κρατίδια, κατά πόσο θα πρέπει να καταταχθούν δάσκαλοι και παιδαγωγοί στη δεύτερη ομάδα της λίστας προτεραιότητας στους εμβολιασμούς.

2,1 δις ευρώ για εμβολιασμούς σε φτωχές χώρες

Μετά από σχετική εισήγηση της κυβέρνησης η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής έδωσε σήμερα πράσινο φως, ώστε να διαθέσει η Γερμανία 1,5 δις ευρώ επιπλέον για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού στις φτωχές χώρες. Η Γερμανία ήδη έχει χορηγήσει 600 εκ. ευρώ προς την πρωτοβουλία εμβολιασμού COVAX που είναι υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Το μεσημέρι εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έκανε έκκληση προς άλλα κράτη, διεθνείς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία. Τα χρηματικά ποσά που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής δεν αρκούν για να αγοραστούν οι απαιτούμενες ποσότητες εμβολίων.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας Γκερντ Μίλερ εκτιμά ότι φέτος θα εμβολιαστεί μόνο το 20% του πληθυσμού των 92 αναπτυσσόμενων χωρών. Πλούσιες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ελβετία μπλοκάρουν εδώ και μήνες μια πρωτοβουλία της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής και πολλών άλλων χωρών του Νότου. Οι χώρες αυτές κατέθεσαν αίτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO), ζητώντας να παγώσουν για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού οι περιορισμοί πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια, φάρμακα, διαγνωστικά τεστ και σε κάθε είδους σχετική ιατρική τεχνολογία.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ