Παραιτήθηκε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρούνο Λερού. Κατηγορείται ότι είχε προσλάβει τις δύο κόρες του ως βοηθούς και μάλιστα σε μία περίοδο που ήταν ακόμη ανήλικες και είχαν άλλη ενασχόληση.Ο Μπρούνο Λερού ήταν ο πλέον φίλα προσκείμενος του προέδρου Ολάντ, σχεδόν επιστήθιος. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη όταν διορίσθηκε υπουργός Εσωτερικών. Σήμερα, η μαχαιριά που δίνεται στην περίφημη «υποδειγματική Δημοκρατία» του Ολάντ είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για τον πρόεδρο. Η πενταετία κλείνει με 5 παραστρατημένους υπουργούς που υποχρεώθηκαν σε παραίτηση.

Ο Μπρούνο Λερού, ως άλλος Φιγιόν, ακολούθησε το πατρικό του ένστικτο. Προσέλαβε τις δύο του κόρες ως βοηθούς στο Κοινοβούλιο, και ας ήταν ανήλικες μαθήτριες το 2009, 15 και 16 ετών. Με 24 συνολικά συμβόλαια, η συνεργασία συνεχίσθηκε έως το 2016 για ένα σύνολο αποδοχών 55.000 ευρώ. Βέβαια τα κορίτσια έκαναν παράλληλα τη ζωή τους, σπουδές, διακοπές και περίοδο επαγγελματικής άσκησης στην εταιρεία καλλυντικών Yves Rocher στο Βέλγιο.

«Η διαφορά με τη δεξιά»

Η αντίδραση της οικονομικής εισαγγελίας ήταν αστραπιαία μετά τις αποκαλύψεις προχθές το απόγευμα από την τηλεοπτική εκπομπή Quotidien. Άμεση ήταν και η αντίδραση της κυβέρνησης, που μέσα σε ένα 24ωρο αντικατέστησε τον Λερού. Την παραίτησή του την ανακοίνωσε ο ίδιος, για «να μη δημιουργήσει πρόβλημα στους σοσιαλιστές εν μέσω εκλογών», όπως δήλωσε.

Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με τη δεξιά, υπογραμμίζουν οι αριστεροί. Ο Φιγιόν εμμένει χωρίς να παραιτείται, παρά τις νέες αποκαλύψεις εξαιτίας των οποίων διατάχθηκε νέα έρευνα εις βάρος του. Η έρευνα αφορά «διακεκριμένη απάτη και πλαστογραφία» και έγγραφα που κατασχέθηκαν σχετικά με την εργασία της συζύγου του, που προφανώς υπογράφηκαν αναδρομικά.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ