Η αντιπαράθεση στους κόλπους της κυβέρνησης και του Συντηρητικού Κόμματος κορυφώθηκε με την παραίτηση του Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργού αρμόδιου για το Brexit.Φαίνεται να έχει φθάσει η ώρα της κάθαρσης για την κυβέρνηση. Μήνες πριν από τη λήξη της διορίας για οριστική αποχώρηση στις 29 Μαρτίου 2019, η Τερέζα Μέι αλλάζει ρότα καταθέτοντας σχέδιο που κρατά τη Βρετανία πολύ κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο συζητήθηκε την Παρασκευή στη 12ωρη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου και έγινε δεκτό από όλους τους υπουργούς. Τον λόγο της καθυστερημένης επί 48ωρο παραίτησης δεν τον αποκαλύπτει ο υπουργός. Επαναλαμβάνει το μοτίβο περί λόγων αρχής που τον εμποδίζουν να υπηρετήσει μια πολιτική και έναν σχέδιο στα οποία δεν πιστεύει.

Παράλληλα ο Ντέιβιντ Ντέιβις διευκρινίζει ότι στηρίζει την Τερέζα Μέι ως Πρωθυπουργό. Η βασική του αντίρρηση εστιάζεται στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δηλαδή την αποδοχή της Διαιτητικής Αρχής του επί μιας σειράς ζητημάτων. Η δυσάρεστη αλήθεια για τον Ντέιβιντ Ντέιβις είναι πως στα δύο χρόνια που ήταν επικεφαλής του πιο σημαντικού εκ των πραγμάτων υπουργείου δεν προχώρησε ούτε ένα βήμα την διαπραγμάτευση. Εσκεμμένα την άφησε σε τέλμα με το αρνείται να συναντηθεί με τον Ευρωπαίο ομόλογό του Μισέλ Μπαρνιέ.

Η νέα επιλογή της Τερέζας Μέι

Αποκαλύπτεται πως το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για μόλις τέσσερις ώρες. Παράλληλα, μετά την προαγωγή του Όλι Ρόμπινς, του ανθρώπου που γνωρίζει όσο κανείς άλλος τα μυστικά της διαπραγμάτευσης ως στενότερος συνεργάτης της Τερέζα Μέι, ο κ. Ντέιβις είχε προ πολλού κατανοήσει ότι η θέση του είχε σοβαρά αποδυναμωθεί. Πρόλαβε να παραιτηθεί πριν απολυθεί.

Από τη Ντάουνινγκ Στρι ανακοινώθηκε ως νέος υπουργός, ο Ντόμινικ Ραάμπ, ευρωσκεπτικιστής, ο οποίος αποδέχεται το σχέδιο Μέι και δεσμεύεται να το διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ