Η υπουργός Υγείας του Βρανδεμβούργου Ντιάνα Γκόλτσε υπέβαλε την παραίτησή της μετά το πόρισμα-κόλαφο της αρμόδιας εποπτικής αρχής σε σχέση με το σκάνδαλο κλεμμένων αντικαρκινικών φαρμάκων από την Ελλάδα.Το σκάνδαλο των κλεμμένων αντικαρκινικών φαρμάκων από την Ελλάδα, τα οποία διακινήθηκαν και στην αγορά της Γερμανίας, είχε πολιτικές επιπτώσεις. Η υπουργός Υγείας του Βρανδεμβούργου Ντιάνα Γκόλτσε υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της με αφορμή το πόρισμα αρμόδιας επιτροπής ειδικών σε σχέση με την εμπορία των φαρμάκων από την εταιρεία Lunapharm με έδρα το Βρανδεμβούργο. Το πόρισμα επισημαίνει ότι τα επίμαχα φάρμακα θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί ήδη από τον Μάρτιο του 2017 από την αρμόδια Εποπτική Αρχή Φαρμάκων, «ωστόσο αυτό δεν συνέβη», δήλωσε η παραιτηθείσα υπουργός» επικαλούμενη το περιεχόμενο του πορίσματος. Επιπλέον «δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιωθεί ούτε και να αποκλειστεί» ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν τα επίμαχα φάρμακα θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους, είπε η Ντιάνα Γκόλτσε, επικαλούμενη ξανά τα συμπεράσματα της επιτροπής ειδικών, η οποία έκανε ακόμη λόγο για ελλείψεις καταρτισμένου προσωπικού στην αρμόδια εποπτική αρχή, καθώς και οργανωτικές ελλείψεις.

Η εταιρεία Lunapharm φέρεται να διακίνησε αντικαρκινικά φάρμακα, που είχαν κλαπεί στην Ελλάδα και ενδεχομένως αποθηκεύτηκαν πλημμελώς χάνοντας τη δραστικότητά τους, σε φαρμακεία και χονδρεμπόρους σε σειρά γερμανικών κρατιδίων. Μετά από πρόσφατο ρεπορτάζ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD για την σκανδαλώδη υπόθεση ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της ύποπτης επιχείρησης.

Σε εξέλιξη οι έρευνες για την υπόθεση

Ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου Ντίτμαρ Βόιντκε χαιρέτισε την παραίτηση της υπουργού Υγείας. «Θεωρώ αυτό το βήμα όχι μόνο σωστό, αλλά και αναγκαίο», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, επισημαίνοντας ότι το πόρισμα της επιτροπής ειδικών κατέδειξε ότι στο υπουργείο της αριστερής πολιτικού Ντιάνα Γκόλτσε υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις σε επίπεδο επικοινωνίας, αλλά και σε οργανωτικά και διαρθρωτικά θέματα.

Το σκάνδαλο με τα κλεμμένα αντικαρκινικά προκαλεί κρίση και στους κόλπους του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς, το οποίο συγκυβερνά από το 2009 ως μικρός εταίρος των Σοσιαλδημοκρατών στο Βρανδεμβούργο. Η αριστερή πρώην (πλέον) υπουργός Ντιάνα Γκόλτσε είχε εκλεγεί μόλις στις αρχές του 2018 συμπρόεδρος της Αριστεράς στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο και θα ήταν πιθανόν επικεφαλής υποψήφια του κόμματός της στις προσεχείς τοπικές εκλογές. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα παραμείνει στο κόμμα.

Υπό πίεση βρίσκεται όμως και ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου. Έχουν περάσει επτά και πλέον εβδομάδες από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες εκθέσεις σχετικά με την υπόθεση της Lunapharm. Η τοπική αντιπολίτευση έχει ζητήσει τις παραιτήσεις του υφυπουργού Υγείας και του προέδρου της αρμόδιας Εποπτικής Αρχής.

Το φαρμακευτικό σκάνδαλο βρίσκεται στο μικροσκόπιο της εισαγγελίας του Πότσνταμ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον επτά προσώπων για αποδοχή και διάθεση προϊόντων κατ’ επάγγελμα και παραβίαση του νόμου περί φαρμάκων. Από τις μέχρι στιγμής έρευνες έχει προκύψει ότι τα ακριβά αντικαρκινικά σκευάσματα είχε κλαπεί στην Ελλάδα και εν συνεχεία πωλήθηκαν στη Γερμανία. Τα ίχνη των ερευνών οδηγούν όμως και σε άλλες χώρες.

Dpa, Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ