Εμφανώς συγκινημένη η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την αποχώρηση της στις 7 Ιουνίου. Ενδίδοντας στις ασφυκτικές πιέσεις για την ανατροπή της συμφώνησε να αποχωρήσει από την ηγεσία ενός κόμματος που έχει στραφεί εναντίον της.Κορυφώνεται το πολιτικό δρἀμα στη Βρετανία μετά την παραίτηση της Τερέζα Μέι από αρχηγό του Συντηρητικου Κόμματος και Πρωθυπουργός. Εμφανώς συγκινημένη ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την Πρωθυπουργία την 7η Ιουνίου. Ενδίδοντας στις ασφυκτικές πιέσεις και απειλές για την ανατροπή της, τις οποίες της μετέφερε ο επικεφαλής των βουλευτών των πίσω εδράνων, όπως αποκαλείται της Επιτροπής 1922, η πρωθυπουργός συμφώνησε να αποχωρήσει από την ηγεσία ενός κόμματος, το οποίο έχει στραφεί εναντίον της.

Η κ. Μέι, υπογράμμισε τα εμπόδια που κλήθηκε να ανταπεξέλθει μετά τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε το δημοψήφισμα του 2016, τις προσπάθειες της να συνάψει μια επωφελή για τη χώρα συμφωνία με την ΕΕ, τις τρείς αποτυχημένες προσπάθειές της να την περάσει από τη Βουλή. Τόνισε πως μόνο με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα είναι δυνατή η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την βαθιά πολιτική κρίση και συνέστησε σε όποιον ή όποια εκλεγεί στη θέση της να υιοθετήσει τον συμβιβασμό ως βασική αρχή.

Ο αγώνας δρόμου για την ηγεσία έχει ατύπως ξεκινήσει με περίπου 20 υπουργούς και βουλευτές να θέτουν υποψηφιότητα. Αν και ο Μπόρις Τζόνσον είναι το φαβορί των δημοσκοπήσεων, ο βετεράνος βουλευτής και πρώην υπουργός Κένεθ Κλάρκ δήλωσε στο BBC πως στα τελευταία χρόνια δεν εξελέγη ποτέ το φαβορί για την ηγεσία των Τόριδων. Επομένως, ενδέχεται να αναμένουμε εκπλήξεις και στην διαδικασία εκλογής.

Σύμφωνα με τους αισιόδοξους στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οι Συντηρητικοί θα έχουν νέο αρχηγό και πρωθυπουργό μέχρι το τέλος του Ιουλίου, δηλαδή πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής τον Αύγουστο. Κάτι που, αν κρίνουμε από την προηγούμενη διαδικασία αντικατάστασης του Ντέιβιντ Κάμερον, δεν θα είναι και τόσο εύκολο. Ακόμα κι έτσι, πότε θα προλάβει να εκπονήσει νέο λεπτομερές σχέδιο αποχώρησης, να το διαπραγματευθεί με τις Βρυξέλλες και να το περάσει από τη Βουλή έως την 31η Οκτωβρίου εκείνος θα αναλάβει την πρωθυπουργία; Τα χρονικά περιθώρια δυστυχώς δεν επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ