Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις επιφέρει η αποκάλυψη της δράσης του 35χρονου κατά συρροή δολοφόνου, αλλά και η διαφαινόμενη αδράνεια της αστυνομίας στην διερεύνηση των υποθέσεων εξαφανισμένων αλλοδαπών γυναικών.Το πρωί, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου Ιωνάς Νικολάου υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία έγινε αποδεκτή. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Ιωνάς Νικολάου τόνισε πως παραιτείται για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνον, αποποιούμενος κάθε προσωπική ευθύνη για τον χειρισμό των υποθέσεων των εξαφανισμένων γυναικών από την αστυνομία. Αναφέρθηκε σε πιθανές παραλείψεις των διωκτικών αρχών οι οποίες, όπως είπε, δεν αγγίζουν μόνο την αστυνομία αλλά, αγγίζουν και την κοινωνία ενώ έκανε λόγο για αντιλήψεις και νοοτροπίες που ντροπιάζουν την Κύπρο. Ο παραιτηθείς Υπουργός προανήγγειλε, τέλος, τον διορισμό ανεξάρτητης επιτροπής ανακριτών για να αναζητήσει ευθύνες στις τάξεις της αστυνομίας αφού όπως είπε φαίνεται ότι, η διερεύνηση των καταγγελιών για τα επτά θύματα του κατά συρροή δολοφόνου, ήταν ελλιπής.

Πορεία διαμαρτυρίας αύριο

Εξελίξεις πρέπει να αναμένονται και για την ιεραρχία της αστυνομίας αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούσαν όλες τις προηγούμενες μέρες, πέραν της παραίτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης, και την παραίτηση του Αρχηγού της Κυπριακής Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Με αίτημα την παραίτηση του Αρχηγού της Αστυνομίας εξάλλου, πραγματοποιείται αύριο πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην οποία αναμένεται ότι θα λάβουν μέρος πέραν των δυο χιλιάδων ανθρώπων.

Στο πεδίο των ερευνών, συνεχίζονται οι προσπάθειες των αρχών για εντοπισμό δύο βαλιτσών μέσα στην επονομαζόμενη «κόκκινη λίμνη» του Μιτσερού όπου ο 35χρονος Ίλαρχος της Εθνικής φρουράς τοποθέτησε, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, δύο από τα θύματα του. Από την «Κόκκινη Λίμνη» ανασύρθηκε το Σάββατο άλλη μία βαλίτσα μέσα στην οποία βρέθηκε πτώμα σε πλήρη αποσύνθεση το οποίο ακόμα δεν έχει ταυτοποιηθεί. Έρευνες πραγματοποιούνται και σε δεύτερη λίμνη όπου ο 35χρονος με το προσωνύμιο «Ορέστης» ομολόγησε ότι πέταξε το άψυχο σώμα της 6χρονης Sierra, κόρης ενός εκ των θυμάτων του, της 38χρονης Marry Rose.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ