Νίκαια

Γράφει   ο   Γιάννης   Δελόγλου

Ένας χώρος  που λατρεύτηκε και λατρεύεται από εκατοντάδες ποντίους κάθε ηλικίας ,μια λέσχη ενός προσφυγικού συλλόγου ,μια νέα ομπρέλα που σκεπάζει προστατεύοντας τις νοσταλγίες χιλιάδων ξεριζωμένων  από τον Πόντο αλλά και τους απογόνους  τους που τιμούν  με ιδιαίτερο τρόπο και θρησκευτική ευλάβεια όσα βίωσαν και διδάχτηκαν, έγινε χώρος συσπείρωσης ,φιλοξενίας ,αγάπης ,στήριξης και διάδοσης πολιτισμού αλλά και ψυχαγωγίας  αγκαλιάζοντας την φύτρα  εκείνων που έφυγαν με την νοσταλγία του ξεριζωμου. Η λέσχη του συλλόγου «Ένωσις Ποντίων Νίκαιας –Κορυδαλού»που στεγάζει όλες τις δραστηριότητες των ποντίων της περιοχής πήρε το όνομα ενός μεγάλου καλλιτέχνη ,ενός επιδέξιου  λυράρη ,φιλάνθρωπο και μέγα  ευεργέτη του Ζώρα (Γιώργου) Μελισσανίδη ,ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και των μελών του συλλόγου που υπεραγαπούσαν τον δεξιοτέχνη  λυράρη ,με την χρυσή ψυχή όπως συνηθίζουν να λένε  .Η ονομασία σε «Παρακάθ’ Ζώρας Μελισσανίδης» δεν έγινε απλά αποδεκτή αλλά καταχειροκροτήθηκε  και τιμήθηκε από όλους .

Στην τελετή της ονοματοθεσίας παραβρέθηκαν ο Πανοσιολογιώτατος  Αρχιμανδρίτης κ.κ. Πολύκαρπος , ο αντιπεριφερειάρχης κ. Λεωνίδας Αθανασιάδης , οι βουλευτές  κ.κ. Τάσος  Νεράντζης και Γιάννης Τραγάκης , ο δήμαρχος Νίκαιας –Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης , ο πρώην δήμαρχος κ. Στέλιος Λογοθέτης ,ο πρόεδρος της επιτροπής Ποντιακών Μελετών κ. Χρήστος  Γαλανίδης , ο αντιπρόεδρος του «Σωματείου Παναγία Σουμελά» κ. Κωνσταντίνος Ιωακειμίδης ,ο  Έφορος της Ιεράς Μονής  ΠΑΝΑΓΙΑ  ΣΟΥΜΕΛΑ  κ.Παντελής Ανθρακόπουλος, ο ειδικός σύμβουλος του Ιερού   Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά», κ. Βασίλειος Φωτιάδης, ,οι στρατηγοί   ε.α. κ.κ. Νικόλαος Σαμψών και Γεώργιος Ταμουρίδης , ο γνωστός  ηθοποιός κ. Λάζος  Τερζάς ,ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής Νεοτάκης  Λουκανίδης  και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων

Από την οικογένεια του αείμνηστου λυράρη και ευεργέτη Ζώρα Μελισσανίδη παραβρέθηκαν τα παιδιά του , γνωστοί επιχειρηματίες και αθλητικοί παράγοντες , Δημήτρης,Ιάκωβος και Όλγα, καθώς επίσης και ο συνώνυμος εγγονός του Γιώργος Μελισσανίδης ,για να γευτούν την χαρά της αναγνώρισης των δραστηριοτήτων του μεγάλου απόντα ,να εισπράξουν τα χειροκροτήματα του πλήθους για να τα μεταφέρουν με την προσευχή τους σε αυτόν που δόξασε τον Πόντο ,τίμησε την Ελλάδα και άφησε άξιους απόγονους για να συνεχίσουν το σύνθημα του πατέρα τους που είχε οδηγό ως το τέλος του «Όταν δίνεις χαρά ,παίρνεις χαρά»!!

Στους παραβρισκόμενους απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νικόλαος Κοπαλάς που ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων του συλλόγου, τους συνεργάτες του στο Δ.Σ. ,μέλη και τους φίλους του συλλόγου και στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν το Δ.Σ. στην  απόφαση του να ονομάσει την λέσχη σε «Παρακάθ’ Ζώρας Μελισσανίδης». Λόγους που τιμούν τον ακούραστο Ζώρα για την πολύτιμη προσφορά του στην κοινωνία.Ο άνθρωπος – καλλιτέχνης που χάρισε τις μελωδίες του στην βασίλισσα Φρειδερίκη για να πάρει τάμα της για την Φλώρινα.Αυτό και πολλά άλλα δρώμενα του μεγάλου ευπατρίδη έμαθαν οι παραβρισκόμενοι από την προβολή ντοκιμαντέρ μέσα στην αίθουσα εκδηλώσεων της λέσχης. Ακολούθως το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Νίκαιας –Κορυδαλλού με τα παιδιά του αείμνηστου Ζώρα ,Δημήτρη ,Ιάκωβο, Όλγα και τον εγγονό Γεώργιο Μελισσανίδη έκαναν τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας με την οποία ονομάζεται από τούδε η λέσχη «Παρακάθ’ Ζώρας Μελισσανίδης» μέσα σε συγκινησιακό περιβάλλον και πλήθος χειροκροτημάτων.

Στην εκδήλωση ήταν ξεχωριστή η παρουσία της χορωδίας του συλλόγου με την συνοδεία του λυράρη Γιάννη Κυβεντίδη. Η μεγάλη ντίβα του λαϊκού πενταγράμμου και της ποντιακής μούσας  Λιζέτα  Νικολάου , χάρισε με την βελούδινη φωνή της  νοσταλγικά τραγούδια  αφιερωμένα στον Ποντιακό Ελληνισμό . Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων έκλεισε με το πολυσύνθετο χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου με χορούς από τις αλύτρωτες πατρίδες επικεφαλής του οποίου είναι ο χοροδιδάσκαλος Ηρακλής Παπαγιαννίδης ,ενώ οι γυναίκες πρόσφεραν νοστιμιές του Πόντου κάνοντας ένα φανταστικό ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ