Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει την επιστολή με την οποία θα απαντά στα αιτήματα και στις παρατηρήσεις των Βρυξελλών. Είναι πιθανό να σταλεί μέσα στο σαββατοκύριακο για να αποφευχθούν αρνητικές αντιδράσεις των αγορών.Το αργότερο πάντως θα πρέπει να φτάσει στην Κομισιόν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, όπως ορίζει το σχετικό τελεσίγραφο. Στο μεταξύ όμως οι διαφορές παραμένουν. Στις προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι θεωρεί πως το ιταλικό έλλειμμα το επόμενο έτος θα φτάσει το 2,9%, ενώ η Ρώμη περιορίζει το ποσοστό αυτό στο 2,4%. Η Ευρώπη δηλαδή με τον τρόπο αυτό στέλνει το μήνυμα ότι είναι σχεδόν αδύνατο, να μην επιβληθούν κυρώσεις. Εκτός και αν η ιταλική κυβέρνηση προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές του προϋπολογισμού της.

Ο ιταλός πρωθυπουργός και καθηγητής νομικής παρά ταύτα Τζουζέπε Κόντε προσπαθεί να φανεί αισιόδοξος: «θα δώσουμε έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, αυτός είναι ο πραγματικός μας στόχος», δηλώνει. Και προσθέτει ότι «αν αυτό δεν συμβεί, η κυβέρνηση ετοιμάζει και μελετά λεπτομερώς την αυτόματη μείωση των δαπανών του δημοσίου».

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων

Ένα είδος «εγγύησης» προς τις Βρυξέλλες ότι το έλλειμμα δεν πρόκειται να «ξεφύγει». Ο Κόντε επιμένει ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα καταφέρουν να εξηγήσουν αποτελεσματικά στους επενδυτές τις θετικές επιπτώσεις των μέτρων που έχει ετοιμάσει η κυβέρνησή του.

Ο δε αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο υπογραμμίζει:« Η διαδικασία επιβολής κυρώσεων μπορεί να ξεκινήσει αλλά θα υπάρξει διάλογος. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε ό,τι αφορά την λιτότητα». Θεωρεί δε ότι η χώρα του θα μπορέσει να αποδείξει ότι θα μειώσει το δημόσιο χρέος της, χάρη στην ανάπτυξη. Έστω και αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνουν εντελώς αντίθετες προβλέψεις.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ