Οι 150 πρόσφυγες εξακολουθούν να βρσίκονται στο ιταλικό πλοίο. Κάποιοι ξεκίνησαν ακόμα και απεργία πείνας. Την ίδια στιγμή η Ρώμη απειλεί να παγώσει τις εισφορές στα ευρωπαϊκά ταμεία αν δεν δοθεί ευρωπαϊκή λύση.Δυστυχώς δεν μπόρεσε να βρεθεί ακόμη κάποια λύση. Οι 150 πρόσφυγες συνεχίζουν να βρίσκονται στο ιταλικό πλοίο Diciotti στο λιμάνι της Κατάνιας στην νοτιοανατολική Σικελία. Η χθεσινή συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες με στόχο την κατανομή των προσφύγων και σε άλλες χώρες της ΕΕ, δεν οδήγησε σε απτά αποτελέσματα.

«Είναι η πολλοστή απόδειξη ότι η Ευρώπη δεν λειτουργεί», σχολίασε το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών. Μέχρι χθες το απόγευμα πολλοί μετανάστες στο πλοίο έκαναν και απεργία πείνας. Την διέκοψαν ωστόσο προσωρινά για να μην οδηγηθεί στα άκρα η όλη κατάσταση. Μέχρι τώρα όμως η ιταλική κυβερνητική συμμαχία της Λέγκα και των Πεντε Αστέρων δεν κάνει πίσω: «Δεν πρόκειται να κατέβει κανείς», επιμένει ο υπουργός Eσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι.

Παραβιάζει η Ρώμη την ιταλική νομοθεσία;

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού Τύπου μπορεί να δοθεί τελικά πράσινο φως στην αποβίβαση τουλάχιστον στους διασωθέντες που θεωρείται ότι μπορεί να λάβουν πολιτικό άσυλο. Αλλά η ταυτοποίηση είναι πολύ πιθανό να γίνει στο πλοίο, και όχι στο λιμάνι. Μια ρεαλιστική λύση, πάντως, επείγει, δεδομένου και του κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή.

Δικαστικοί της Σικελίας, στο μεταξύ, βρίσκονται από το πρωί στην Ρώμη για να εξακριβώσουν αν η όλη μέχρι τώρα στάση της ιταλικής κυβέρνησης, και ειδικότερα του υπουργείου Εσωτερικών), συνάδει με τους ιταλικούς νόμους.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε κινδυνεύει να απομονωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι και στο εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας υπάρχει ένα μέρος του κινήματος των Πέντε Αστέρων, που θεωρεί ότι η κυβερνητική στάση στο μεταναστευτικό θα πρέπει να πιο διαλλακτική. Σύμφωνα με ιταλούς αναλυτές, πάντως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλα είναι αντίθετος με την μέχρι τώρα στρατηγική και δεν αποκλείεται να παρέμβει.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ