Τα κυβερνητικά κόμματα αιτούνται την παράταση της αναστολής του δικαιώματος σε πρόσφυγες με προσωρινό δικαίωμα παραμονής να φέρουν μέλη της οικογένειας τους στη Γερμανία. Η ρύθμιση αφορά χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα.Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στη γερμανική βουλή η συζήτηση σχεδίων νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα αναφορικά με το δικαίωμα σε δικαιούχους επικουρικής προστασίας για επανένωση οικογενειών. Επικουρική προστασία δικαιούνται άτομα από χώρες όπου έχει ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται κυρίως για ανθρώπους από το Ιράκ και τη Συρία. Το δικαίωμα αυτό είχε ανασταλεί το 2016 για δύο χρόνια ως το Μάρτιο του 2018.

Επικρατέστερο νομοσχέδιο είναι η πρόταση που κατέθεσαν τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU. Το νομοσχέδιο προβλέπει την παράταση της αναστολής ως την οριστική ρύθμιση του ζητήματος από μια νέα κυβέρνηση. Οι Σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν πως θα στηρίξουν την πρόταση. Η τελική διευθέτηση του ζητήματος θα εξαρτηθεί όμως από την απόφαση του συνεδρίου του SPD την Κυριακή σε ό,τι αφορά την έναρξη διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης με CDU και CSU.

Η ρύθμιση αφορά 4500 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Μιλώντας στη βουλή ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε πως μια οριστική ρύθμιση θα πρέπει να κινηθεί στο πνεύμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις πρόσφατες διερευνητικές διαβουλεύσεις των τριών κομμάτων CDU, CSU και SPD για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Η συμβιβαστική φόρμουλα προβλέπει πως μελλοντικά θα επιτρέπεται μηνιαίως μέχρι σε 1000 άτομα που ζουν στο εξωτερικό να έρχονται στις οικογένειες τους στη Γερμανία.

Σύμφωνα με δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ο αριθμός των προσφύγων που ζουν στο εξωτερικό και έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για επανένωση οικογενειών κυμαίνεται ανάμεσα στις 200.000 και στις 300.000 χιλιάδες. Βάση πρόσφατων στοιχείων του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών ο αριθμός των ατόμων που ζουν στην Ελλάδα και δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν στη Γερμανία ανέρχεται στις 4500.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ