Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για “ειρηνική” μεταβίβαση εξουσίας στους Ταλιμπάν. Επειγόντως μεταφορά προσωπικού δυτικών πρεσβειών εκτός χώρας. Ανησυχία για την επόμενη ημέρα.Η είσοδος των Ταλιμπάν στα περίχωρα της Καμπούλ, της πρωτεύουσας της χώρας, είναι πλέον γεγονός, έγινε μάλιστα γρηγορότερα από όσο είχαν υπολογίσει δυτικές χώρες, που φοβούνται τώρα για πράξεις εκδίκησης εναντίον πολιτών τους και του προσωπικού των πρεσβειών τους.Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Γκάνι, ο Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακβάι, διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ειρηνικά η μετάβαση εξουσίας, όταν περάσει ο συνολικός έλεγχος της πόλης στα χέρια των Ταλιμπάν. «Οι Αφγανοί δεν πρέπει να φοβούνται, η πόλη δεν θα γίνει στόχος επιθέσεων, θα γίνει μεταφορά εξουσίας σε μεταβατική κυβέρνηση» διαβεβαίωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Σε τεταμένο κλίμα

Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και ο υπουργός Άμυνας Μπισμιλά Χαν Μοαχαμάντι. Όπως είπε, ως εκπρόσωπος των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων, εγγυάται την ασφάλεια στην Καμπούλ. Ως πιθανός επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης φέρεται ο Αλί Αχμέντ Τζαλάλι, πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην πρέσβης στο Βερολίνο. Σε συνεντεύξεις του στο BBC και το Αλ Τζαζίρα ο Σουχαίλ Σαχέν, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ ως μέλος ομάδας που συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις, διαβεβαίωσε ότι οι Ταλιμπάν «περιμένουν ειρηνική μετάβαση εξουσίας». Στην ερώτηση, τι ακριβώς συμφωνία περιμένουν οι Ταλιμπάν, παραδέχθηκε ότι επιδιώκουν μια άνευ όρων παράδοση της κεντρικής κυβέρνησης. Σημειωτέον ότι διαπραγματευτές των Ταλιμπάν βρέθηκαν σήμερα στο προεδρικό μέγαρο.

Πηγή που ήθελε να παραμείνει ανώνυμη ανέφερε ότι από κυβερνητικής πλευράς στις συζητήσεις συμμετείχαν ο τέως πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι και ο Αμπντάλα Αμπντάλα, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Συνεννόησης, επί πολλά χρόνια υπουργός Εξωτερικών της χώρας. Η πηγή περιέγραψε το κλίμα στις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις ως «τεταμένο». Πάντως ο Καρζάι δημοσίευσε βίντεο με τις κόρες του λέγοντας ότι θα παραμείνει στην Καμπούλ. «Προσπαθούμε να λύσουμε ειρηνικά το θέμα με τους Ταλιμπάν» τόνισε. Τα πρακτορεία αναφέρουν ότι ο Αμπντάλα Αμπντάλα μαζί με αντιπροσωπεία βρίσκονται καθοδόν προς το Κατάρ για διαπραγματεύσεις με μέλη αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν.

Μεταφέρεται εκτός Αφγανιστάν προσωπικό πρεσβειών

Στο μεταξύ σε συναγερμό βρίσκονται οι κυβερνήσεις χωρών της Δύσης. Βασικό μέλημά τους η ασφαλής εκκένωση των πρεσβειών τους στην Καμπούλ. Από το πρωί από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας έβγαιναν καπνοί. Το προσωπικό έκαιγε έγραφα, ντοκουμέντα και ότι άλλο θα μπορούσε να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν για να χρησιμοποιηθεί ως υλικό προπαγάνδας. Εικόνες από τηλεοπτικά πρακτορεία έδειχναν ελικόπτερα να προσγειώνονται σε χώρο κοντά στην πρεσβεία, η οποία βρίσκεται σε φάση εκκένωσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος, η κυβέρνηση του οποίου στήριξε την απόφαση του προκατόχου του για οριστική αποχώρηση της νατοϊκής δύναμης από τη χώρα, τώρα αύξησε από 3000 σε 5000 τον αριθμό των στρατιωτών, που από νωρίς το πρωί επιχειρούν για την απομάκρυνση διπλωματικού και τοπικού προσωπικού. Ο Τζο Μπάιντεν απείλησε τους Ταλιμπάν με άμεσα και ισχυρά στρατιωτικά αντίποινα σε περίπτωση που κάποιος από το προσωπικό της πρεσβείας κινδυνεύσει.

Η μεταφορά του προσωπικού της γερμανικής πρεσβείας ξεκινά κανονικά αύριο. Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων όμως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας αποφάσισε τη μεταφορά του άμεσα στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της Καμπού και εργάζεται εκεί. Σύμφωνα με την κυριακάτικη Bild εντός της ημέρας αναμένονται ένα μεγάλο μεταγωγικό τύπου Typ A400M των ενόπλων δυνάμεων με Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και ένα Airbus Α310 για να μεταφέρουν τους Γερανούς εκτός χώρας. Εάν αυτό γίνει σήμερα ή αύριο, δεν διευκρινίζεται και δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το υπουργείο Εξωτερικών. Σημειωτέον ότι για την νέα αποστολή των ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν χρειάζεται προηγούμενη εντολή από τη γερμανική Βουλή, η οποία λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, θα δοθεί αργότερα.

Σε εκκενώσεις των πρεσβειών τους προχωρούν κι άλλες χώρες. Αντίθετα η Ρωσία δεν προγραμματίζει εκκένωση της δικής της πρεσβείας, όσο οι Ταλιμπάν δεν έχουν μπει ακόμη στο κέντρο της πόλης. Στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με το Ρώσο πρέσβη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του εργάζεται σε κλίμα ηρεμίας, όπως είπε. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, οι ξένοι μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, εάν το θέλουν ή να δηλώσουν τις επόμενες ημέρες την παρουσία τους στη νέα διοίκηση. Τέλος η Μόσχα προσπαθεί με άλλες χώρες να επιτύχει τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / dpa, ntv, reuters,afp)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ