Με τα πολιτικά κόμματα σε επιφυλακή για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας την Τρίτη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρεμβαίνει απροκάλυπτα στις πιο κρίσιμες μετά τον Β´Παγκόσμιο Πόλεμο εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ στον φίλο του Νάιτζελ Φάρατζ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου LBC. Ο αμερικανός Πρόεδρος δεν φείδεται επαίνων για τους Φάρατζ και Μπόρις Τζόνσον. Αποκαλεί τον Τζόνσον τον πλέον κατάλληλο για να ηγηθεί της χώρας και τον καλεί να συνεργαστεί προεκλογικά με το κόμμα Brexit του Φάρατζ. «Θα είστε το δυναμικό δίδυμο και κανείς δεν θα μπορεί να σας σταματήσει, οι μόνοι που έχετε την δύναμη να σταματήσετε τον Τζέρεμι Κόρμπιν» δηλώνει ο Ντόναλντ Τράμπ. Και δεν σταματά εκεί. Αποκαλεί τον ηγέτη των Εργατικών την μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα που θα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο.

Παρά τα καλά λόγια για τον Μπόρις Τζόνσον, ο αμερικανός Πρόεδρος θεωρεί την συμφωνία που συνήψε με την Ευρωπαϊκή ´Ενωση κακή για τη Βρετανία και εμμέσως πλην σαφώς απειλεί πως αυτή θα εμποδίσει την Βρετανία να έλθει σε μια μοναδική, όπως την αποκαλεί, στην Ιστορία εμπορική συμφωνία με την χώρα του.

Διαψεύσεις και απαντήσεις

Διαψεύδει τη δήλωση του βρετανού Πρωθυπουργού ότι η συμφωνία με τις Βρυξέλλες δεν θα εμποδίσει την σύναψη διακρατικών εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Διαψεύδει και τον Τζέρεμι Κόρμπιν όσον αφορά αμερικανικές πολυεθνικές που αποβλέπουν στην ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ουσιαστικά και ως συνήθως, ο Ντόναλντ Τράμπ διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό όταν πριν μερικούς μήνες είχε δηλώσει on camera πως η όποια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιλαμβάνει και το σύστημα υγείας.

Η Ντάουνινγκ Στριτ απάντησε πως η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η καλύτερη δυνατή που δίνει την ευκαιρία στη Βρετανία να συνάψει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, με μια σύντομη ανάρτηση στο twitter, αποκαλεί την παρέμβαση Τραμπ απαράδεκτη και θεωρεί υπεύθυνο τον Μπόρις Τζόνσον γι αυτή την πρωτοφανή διπλωματική εκτροπή.

Κερασάκι στην τούρτα, είναι σημερινή δημοσκόπηση της YouGov στην οποία το 80% των Βρετανών έχουν αρνητική γνώμη για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ