Στα πλαίσια του εορτασμού των 132 χρόνων από την ίδρυση του 1ου Γυμνασίου Άρτας το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο Λύκειο Άρτας, οι εκδόσεις Διαπολιτισμός και ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Σκουφάς διοργάνωσαν επιτυχημένη  εκδήλωση και παρουσίασαν το βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη  «ΜΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1881 ΕΩΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ».
Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 7 μμ στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Σκουφάς. Δήλωσαν παρόντες και απηύθυναν χαιρετισμούς :

– Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Όλγα Γεροβασίλη
-Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ψαθάς
-Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης
-Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου κ. Δώρα Χουλιάρα
-Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημητρίου
-Ο  πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού συλλόγου Σκουφάς κ. Γιάννης Κουτσούμπας
-Ο Διευθυντής του 1ου Γυμνάσιου Άρτας κ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς
-Ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Άρτας κ. Ευάγγελος Παππάς
Την εκδήλωση συντόνισε ο φιλόλογος Γιάννης Η. Παππάς, σύμβουλος των εκδόσεων Διαπολιτισμός και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών.
Η ιδιαιτερότητα της εκδήλωσης ήταν ότι συμμετείχαν και οι  μαθητές του 1ου Γυμνασίου. Άλλοι διάβασαν κείμενα από το βιβλίο και άλλοι elpidoforos1συμμετείχαν στην χορωδία . Αξίζει να σημειωθεί ότι την χορωδία την διηύθυνε η καθηγήτρια Μουσικής κ. Αφροδίτη Ράπτη.  Ο φιλόλογος Κώστας Κωσταβασίλης  μίλησε για το βιβλίο για την πορεία του Γυμνασίου από το 1950 μέχρι και σήμερα και αναφέρθηκε και σε προσωπικές του μνήμες και ενθυμήσεις από το Γυμνάσιο στο οποίο φοίτησε και που είναι σήμερα καθηγητής. Ακολούθησε ο συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης ο οποίος ανέφερε ότι  «Το 1ο Γυμνάσιο Άρτας είναι το ιστορικότερο και παλαιότερο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης της πόλης.
Η παρουσίαση των στοιχείων που σχετίζεται με την ίδρυση και λειτουργία του 1ου Γυμνασίου Άρτας, το οποίο παραμένει ένας ζωντανός και δημιουργικός θεσμός για 132 συνεχή χρόνια, φωτίζει όχι μόνο τις εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και τις νέες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες της ιστορικής πορείας μιας πόλης, προσθέτοντας ακόμη μια σελίδα στην ιστορία της εκπαίδευσης.
Μέσα από τα παρατιθέμενα αποσπάσματα από το αρχειακό υλικό ξεδιπλώνονται η ζωή και η λειτουργία του σχολείου από τις αρχές μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Έτσι παίρνουμε μια εικόνα της εκπαίδευσης του προηγούμενου αιώνα και των ιστορικο-κοινωνικών αλλαγών που επηρέασαν τον θεσμό του σχολείου».
Ακόμη, ο συγγραφέας, ευχαρίστησε όλους όσους με προθυμία παραχώρησαν υλικό από το προσωπικό τους αρχείο. Είναι αλήθεια ότι ήταν μια όμορφη εκδήλωση που είχε ζεστασιά και απλότητα. Μέσα στο κοινό πέρα από τους μαθητές ήταν και παλαιοί συμμαθητές που ταξίδεψαν στα χρόνια της μάθησης. Γι’ αυτό και όταν τέλειωσε η εκδήλωση υπήρξε μια ευχαρίστηση από τους παρευρισκόμενους και μια πίστη ότι το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο σίγουρα θα συνεχίσουν την πορεία για μια καλύτερη παιδεία στην πόλη μας.

 Οι φωτογραφίες ανήκουν στο Αρχείο του φωτογράφου Δημήτρη Παπαρούνη

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ