solonΜε επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πύλης επιστημονικό εργαστήριο με θέμα: «Η ερευνητική βιοϊατρική ως ατομικά ελεγχόμενη διέξοδος από την οικονομική κρίση μέσω μετεκπαίδευσης, ειδίκευσης, διεθνοποίησης και καινοτομίας». Διοργανωτές του εργαστηρίου ήταν τα Πανεπιστήμια του Μίνστερ και της Πάτρας σε συνεργασία με το Δήμο Πύλης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιοκαρυάς. Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε απο την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαικής Ανταλλαγής στο πλαίσιο του προγράμματος “Πανεπιστημιακός Διάλογος με την Νότια Ευρώπη” με μέσα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρόγραμμαsolon1

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε προ μηνών το πρόγραμμα πανεπιστημιακός διάλογος με την νότια Ευρώπη 2013.
Στόχος του προγράμματος είναι να προσφέρει τόσο στον επιστημονικό όσο και στον κοινωνικοπολιτικό διάλογο μεταξύ των χωρών της νότιας Ευρώπης που επλήγησαν σοβαρά από την οικονομική κρίση – Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος – και της Γερμανίας. Αντιδρώντας στην τρέχουσα κρίση εντός της ΕΕ, το πρόγραμμα θέλει από την μια να ενθαρρύνει να συζητηθούν επιστημονικά θέματα με τους εταίρους στην νότια Ευρώπη και από την άλλη να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, θεματικά συνέδρια, θερινά σχολεία και εκπαιδευτικές πρακτικές ασκήσεις σε σχέση με τα τρέχοντα πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Οι υποψήφιοι καλούνται να περιγράψουν το έργο τους με συγκεκριμένους μετρήσιμους δείκτες σχετικά με τους προαναφερόμενους στόχους του προγράμματος.

Ποιος χρηματοδοτεί το πρόγραμμα;

Την χρηματοδότηση αναλαμβάνει η DAAD μέσω του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος «πρόγραμμα ενίσχυσης ακαδημαϊκού μέλλοντος Νότιας Ευρώπης».

Ποιος μπορεί να υποβάλλει αίτηση;

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε όλους τους κλάδους. Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν γερμανικά πανεπιστήμια.

Τι χρηματοδοτείται;

Θα χρηματοδοτηθεί η οργανωτική προετοιμασία και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, θερινών σχολείων, εκπαιδευτικές πρακτικές ασκήσεις, ταξιδιωτικά κόστη όπως επίσης τα έξοδα για την παραμονή των συμμετεχόντων και η έκδοση πρακτικών με τα αποτελέσματα συνεδρίων. Όλα τα είδη εκδηλώσεων μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο στη Γερμανία όσο και τις προαναφερόμενες χώρες.

Το εύρος και η χρονική διάρκεια χρηματοδότησης

Θα χρηματοδοτηθούν εκδηλώσεις, θερινά σχολεία και εκπαιδευτικές πρακτικές ασκήσεις (Θεματικά σεμινάρια, εντατικά σεμινάρια, εργαστήρια) στο χρονικά διάστημα από 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013. Σε περίπτωση που αιτηθούν έξοδα για δημοσιεύσεις , αυτά θα πρέπει να καλυφθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Η δυνατότητα χρηματοδότησης είναι μέχρι 25.000 ευρώ ανά εκδήλωση.

Αίτηση

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά από τα γερμανικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Πρέπει να υποβάλλονται τα ακόλουθα έντυπα αιτήσεων:
Αίτηση για χρηματοδότηση του έργου Οικονομικό πλάνο (ειδικό έντυπο) Δήλωση συνεργασίας των ξένων και γερμανικών πανεπιστημιακών διοικήσεων

Διαδικασία επιλογής και κριτήρια

Για την χρηματοδότηση αποφασίζει μία επιτροπή από καθηγητές πανεπιστημίων διαφορετικών κλάδων. Τα κριτήρια που μπορούν να κρίνουν θετικά την έκβαση της αίτησης είναι εκτός των άλλων:
Επιστημονική ποιότητα του σχεδίου Συμμετοχή των φοιτητών και νέων επιστημόνων Το αναμενόμενο αποτέλεσμα του συνεδρίου και την αξία της διεθνούς συνεργασίας για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος. Συνάφεια της εκδήλωσης και τα αποτελέσματά της για τις ενδοευρωπαϊκές σχέσεις στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της πολιτικής και του πολιτισμού. Επικοινωνία και περαιτέρω πληροφορίες Ενημερωτικό Κέντρο της DAAD Aθηνών e-mail: daad@athen.goethe.org Τηλ.: 210-3608171 www.daad.gr

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου ήταν:

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013:

– Εισαγωγικές προσφωνήσεις

-Επιστημονική έρευνα, ο μοχλός της κοινωνικής ανάπτυξης  και τρόποι ατομικής χρηματοδότησης (Καθ. Σ. Θάνος, Μίνστερ)

-Μελέτη του εγκεφάλου (Καθ. Η. Κούβελας, Πάτρα)

– Σπουδές και μεταπτυχιακές δυνατότητες στην Ελλάδα (Καθ. Α. Μητσάκου, Πάτρα)

-Πειραματικά ζωικά μοντέλα & Βιολογική Έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας (Καθ. Κ. Δερμών, Πάτρα)

-Συζήτηση

Διάλειμμα

-Παρουσίαση του Πανεπιστημίου του Μίνστερ και της σύνδεσης της Κλινικής Ιατρικής με την Έρευνα (Dr M. Bohn, Munster)

-Παρουσίαση μιας τυπικής ερευνητικής εργασίας στην ενδοκρινική οφθαλμοπάθεια (Dr. M. Meyer zu Horste, Boston)

-Παρουσίαση μιας τυπικής ερευνητικής εργασίας στο γλαύκωμα από το Πανεπιστήμιο Μίνστερ (Dr. V. Prokosch – Willing, Munster)

– Ο σακχαρώδης διαβήτης και το μάτι (Prof. S. Thanos, Munster)

– Συζήτηση

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013:

-Προσωπικές συναντήσεις με υποψηφίους φοιτητές και μαθητές

-Ανοικτή συζήτηση, προοπτικές για τους νέους επιστήμονες

Οι διαλέξεις ήταν γενικού χαρακτήρα και κατανοητές για το κοινό, ώστε να μπορούσε να  λάβει μέρος όποιος ενδιαφέρεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ