Θεσσαλονίκη

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου

Νοσταλγικές, συγκινητικές στιγμές και αυτογνωσία (ζουν), έζησαν οι Κωνσταντινοπολίτες της Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία της εορτής των Γραμμάτων, στο εντευκτήριο του συλλόγου τους στην προσφυγική Καλαμαριά.  Στην εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες την Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς εκπροσώπησε ο αιδεσιμότατος π. Παρασκευάς Καραμάνης, εκπρόσωποι του δήμου και διαφόρων φορέων ενώ οι βουλευτές κ.κ. Αράπογλου και Καλαφάτης έστειλαν τηλεγράφημα στήριξης και συμπαράστασης στον σύλλογο των Κωνσταντινοπολιτών.

Στους παραβρισκόμενους απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος του συλλόγου κ. Κρίστι Ψάλτη και στη συνέχεια ο Καππαδόκης στην καταγωγή καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Νίγδελης ανέπτυξε το θέμα: “Η συμβολή των Τριών Ιεραρχών στην ελληνική σκέψη”. Αφού έκανε μία πλούσια διαδρομή στους τρεις Ιεράρχες κατέληξε λέγοντας:

Φίλες – φίλοι

Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι συμβουλεύουν, λένε πολλά και ωραία, διδάσκουν, υποδεικνύουν με ύφος και διδακτισμούς αλλά… αλλά μόνο λόγια, λόγια λόγια και από πράξη ουδέν.

Εδώ όμως επιτρέψτε μου να σας καταθέσω κάτι το… ανατρεπτικό… και αρκούντως δηλωτικό για το ποιος και το γιατί.

Οι τρεις Ιεράρχες, προσέξτε το, μοίρασαν την περιουσία τους, δεν κράτησαν τίποτε απολύτως για τον εαυτό τους… “κάτι σαν σήμερα ε;” ή για τις γενικές και περιρρέουσες αντιλήψεις περί της διαφύλαξης και αύξησης της περιουσίας μας…

Ντρέπομαι έλεγε ο Χρυσόστομος κάθε φορά που βλέπω πολλούς πλούσιους να γυρίζουν εδώ κι εκεί, να ιππεύουν άλογα με χρυσά χαλινάρια κι όταν έρθει η ώρα να δώσουν κάτι στον φτωχό, γίνονται από τους φτωχούς φτωχότεροι…

Θεωρούσαν πως η φιλαργυρία – είναι αρρώστια, η πλέον σιχαμερή μάλιστα…

Ο Βασίλειος πάλι, αυτός ο Καππαδόκης Ιεράρχης… έλεγε τα εξής αμίμητα… στην σύγκρουσή του με τον Ουάλεντα.

Αρπαγή περιουσίας δεν φοβάμαι γιατί δεν έχω τίποτε άλλο από λίγα τριμμένα ράσα και λίγα βιβλία…

Εξορία δεν γνωρίζω, γιατί στον κόσμο είμαι προσωρινός… και οι τόπο δεν με εμποδίζουν να προσεύχομαι…

Βασανιστήρια δεν μπορούν να μου επιβληθούν γιατί είμαι ασθενικός και με το πρώτο κτύπημα θα καταρρεύσω…

Όσο για τον θάνατο… ε, αυτό τον παρακαλώ γιατί θα με φέρει κοντά στον θεό…

Στην Ευρώπη φίλοι μου δεν μπήκαμε ως απόγονοι του Σωκράτη και μόνο… Αυτό μας κάνει κωμικούς κι ενδεχόμενα γραφικούς.

Θέλω απλά να τελειώσω χωρίς διδακτισμούς και δυνατές πομφόλυγες, έτσι απλά με μερικές αράδες τις οποίες αντέγραψα από κάποια φυλλάδα.

Το 1979 η γαλλική εφημερίδα ΛΕ ΜΟΝΤ έγραψε: η Ευρώπη καλωσορίζει την Ελλάδα, χώρα της Φιλοκαλίας, την χώρα του Βασιλείου, του Γρηγορίου, του Χρυσοστόμου…

Και απευθυνόμενος προς του μαθητές ο κ. Νίγδελης τόνισε: “Αγαπητοί μας μαθητές. Εσείς που ζητάτε τα ψηλά, τα τέλεια, τα απόλυτα, τα ευγενή, τα ηρωϊκά. Εσείς που θέλετε Ιμαλάια κατάκτησης και δικαιοσύνης, εμπνευσθείτε από τα αθάνατα πρότυπα αυτών των Ιεραρχών. Μην απογοητεύεσθε ιδιαίτερα σήμερα. Θα σας πω δεν καταστρέψαμε τα όνειρά σας. Συνεχίστε τον αγώνα τον καλό. Είσθε η ελπίδα όλων, γονέων, δασκάλων, Έθνους. Μην αφήσετε την ψυχή σας να λυγίσει στις όποιες δυσκολίες. Τέτοιες στιγμές αναδεικνύουν τους ήρωες της ζωής. Και ξέρετε η ζωή είναι το στάδιο και ο στίβος. Οι δειλοί και οι αδύνατοι περιμένουν κάποια ευκαιρία. Οι δυνατοί την δημιουργούν”.

Οι ύμνοι της Ορθοδοξίας από την χορωδία των Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαμαριάς με χοράρχη τον κ. Νικόλαο Κολοβό, έδωσαν το δικό τους χρώμα στην εκδήλωση. Ακολούθησε η βράβευση με αναμνηστικές πλακέτες σε δύο εκπαιδευτικούς (καθηγήτριες) από την πρόεδρο του συλλόγου κ. Κρίστι Ψάλτη.

Η κ. Βικτωρία Ευαγγελίδου – Παπαλουκά γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Φοίτησε στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινουπόλεως φυσική και χημεία. Υπηρέτησε στα σχολεία της Πόλης κατά τα έτη 1948 – 1965 στο κεντρικό Ιωακείμειο και Ζάππειο ως και διευθύντρια. Στην Ελλάδα ήρθε το 1965.

Η κ. Μαρία Κλημεντίδου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και φοίτησε στο Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο. Σπούδασε στην φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και δίδαξε ως φιλόλογος στο Κεντρικό παρθεναγωγείο τα έτη 1954 – 1965. Στην Ελλάδα ήρθε το 1965.

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν βραβεία και έπαινοι για το Σχολικό έτος 2010 – 2011.

Βραβείο για την εισαγωγή της στα ΑΕΙ πήρε η Βασιλική Τουραμάνη – Ασημιάδου (χημικό Ιωαννίνων).

Έπαινο ευγενούς άμιλλας πήραν οι:

Γεώργιος Παπάζογλου μαθητής της Α’ τάξεως του Ιδιωτικού Γενικού Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη με γενικό βαθμό 19,4.

Αγγέλα Στρόπιου μαθήτρια της Α’ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς με γενικό βαθμό 17.

Φοίβος Τσάκογλου μαθητής Γ’ τάξεως του 2ου ιδιωτικού Γυμνασίου των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη με γενικό βαθμό 19 11/13.. Με την προσφορά αναψυκτικών και γλυκών έκλεισε η αξιόλογη εκδήλωση των Κωνσταντινοπολιτών της Θεσσαλονίκης που διατηρούν τον σύλλογό τους από το 1970.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ