Ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε χθες ότι θα προκηρύξει ο ίδιος τις εκλογές στις 10 Μαρτίου. Τότε θα ξεκινήσει επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για την 14η Μαΐου οπότε θα στηθούν οι κάλπες.Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη ξεκινήσει τις προεκλογικές περιοδείες και εμφανίσεις από την αρχή του 23. Λίγες μέρες πριν πραγματοποίησε ακόμη και μεγάλη συγκέντρωση με τους Ρομά της Τουρκίας. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στις 27 του μήνα σχεδιάζει να επισκεφθεί και το Βερολίνο, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Γερμανό Πρόεδρο Σταϊνμάιερ και τον καγκελάριο Όλαφ Σόλτς. Ας μην ξεχνάμε ότι στη Γερμανία ζουν εκατομμύρια Τούρκοι που ψηφίζουν, σε όλες δε τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις η ψήφος τους πήγε συντριπτικά υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις παροχές και τώρα μετά από τις θεαματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ανακοινώνει το μεγαλύτερο πακέτο ρυθμίσεων με τις υψηλότερες διαγραφές όλων των εποχών στα χρέη προς το δημόσιο. Έτσι δείχνει να έχει μια μικρή ανάκαμψη στις δημοσκοπήσεις.

Και η αντιπολίτευση;

Στο άλλο μέτωπο η αντιπολίτευση ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τον υποψήφιο που θα στηρίξει από κοινού. Και όλα δείχνουν πως ακόμη καθυστερεί. Δεν επήλθε συμφωνία στο όνομα του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που επιμένει να είναι υποψήφιος. Παράλληλα φουντώνουν οι φήμες για ανάδειξη του Ιμάμογλου ή και του Μπαμπατζάν, πρώην υπουργού του Ερντογάν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια πιθανή ημερομηνία ανακοίνωσης του εκλεκτού της συμμαχίας της αντιπολίτευσης θα είναι η 11η Μαρτίου σε μια κοινή μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην Άγκυρα. Το μόνο ξεκάθαρο είναι η ανακοίνωση του κουρδικού κόμματος που ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να κατέβει με δικό του υποψήφιο. Άρα την 14η Μαΐου στα ψηφοδέλτια θα υπάρχουν σίγουρα περισσότεροι από 2 υποψήφιοι.

Η πορεία της οικονομίας θα είναι καθοριστική για την ψήφο του τουρκικού λαού. Και ο Ερντογάν που γνωρίζει ότι στην παρούσα παγκόσμια συγκυρία είναι περιορισμένα αυτά που είναι εφικτά στο ζήτημα του πληθωρισμού, προτάσσει και την εξωτερική πολιτική. Έτσι τα ελληνοτουρκικά, η Συρία με το προσφυγικό, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τα εξοπλιστικά θα παραμείνουν ψηλά στην ατζέντα.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ