ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η πρώτη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά μετά το 1922 πρόκειται να τελεσθεί ανήμερα του δεκαπενταύγουστου στο ιστορικό μοναστήρι προεξάρχοντος του Οικ. Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Συγκεκριμένα ο υπουργός πολιτισμού κ. Γκιουνάι γνωστοποίησε την σχετική απόφαση της Κυβέρνησης στον Οικουμενικό Πατριάρχη, το βράδυ της Δευτέρας (07.06.2010), στο περιθώριο συναυλίας που δόθηκε στον Ναό της Αγ. Ειρήνης. Σύμφωνα με το έγγραφο της Κυβέρνησης γίνεται δεκτό το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να τελείται από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Θεία Λειτουργία, μία φορά τον χρόνο, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου. Επίσης, σημειώνεται ότι οι προσκυνητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να αποφευχθούν φθορές στο μνημείο και στις σωζόμενες τοιχογραφίες του.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε την Τρίτη, και επισήμως, δια σχετικού εγγράφου προς το Πατριαρχείο. Η απόφαση αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει τις προφορικές διαβεβαιώσεις που είχε δώσει προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο κ. Γκιουνάι.

Πριν μερικές εβδομάδες επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ο δήμαρχος της Μάτσκα του Πόντου (15χλμ από το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά) και τον προσκάλεσε στην πόλη του λέγοντας ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός χαράς και τιμής για τους κατοίκους. Πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη, για μια αναγέννηση της λειτουργικής ζωής του ιστορικού μοναστηριού, συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού.

Πηγή: «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ