Σε υψηλούς τόνους και με πατριωτικές εξάρσεις η ομιλία Τραμπ στο όρος Ράσμορ με την ευκαιρία της εθνικής επετείου των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ξιφουλκεί κατά της “αριστερής πολιτιστικής επανάστασης”.”Το πνεύμα της Αμερικής είναι διαχρονικό. Τιμούμε τους αληθινούς υπερ-ήρωες της χώρας μας”, λέει ο εκφωνητής στην αρχή μιας ξεχωριστής βραδιάς στο όρος Ράσμορ της Νότιας Ντακότα, υπό το βλέμμα τεσσάρων προέδρων που έχτισαν τον σύγχρονο μύθο της Αμερικής: του Τζορτζ Ουάσιγκτον, του Τόμας Τζέφερσον, του Θίοντορ Ρούζβελτ και του Αβραάμ Λίνκολν. Οι μορφές τους είναι χαραγμένες στον γρανίτη του όρους Ράσμορ, αλλά και στη μνήμη όλων των Αμερικανών. Την παραμονή της εθνικής επετείου των ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων για μία βραδιά που τα είχε όλα: ρητορικές εξάρσεις, ιστορικές αναδρομές, πυροτεχνήματα και εμβατήρια προς τιμήν των Αμερικανών βετεράνων.

Περισσότεροι από 7.000 οπαδοί των Ρεπουμπλικανών βρέθηκαν στους πρόποδες του όρους Ράσμορ για να παρακολουθήσουν από κοντά την ομιλία του προέδρου Τραμπ κι εκείνος δεν τους απογοήτευσε. “Είμαι εδώ για να διακηρύξω, ως ο πρόεδρός σας, σε όλη τη χώρα και σε όλον τον κόσμο ότι αυτό το μνημείο ποτέ δεν θα βεβηλωθεί, αυτοί οι ήρωες ποτέ δεν θα αποκαθηλωθεί” ανέφερε χαρακτηριστικά. “Ο μύθος τους δεν θα καταστραφεί ποτέ, τα επιτεύγματά τους δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Το όρος Ράσμορ θα ορθώνεται για πάντα, ως αιώνιο μνημείο για τους προγόνους μας και για την ελευθερία”.

Πυρά κατά της “αριστερής πολιτιστικής επανάστασης”

Τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο Τραμπ συνεχίζει να διεκδικεί την επανεκλογή του, αν και οι δημοσκοπήσεις μετά τα πρόσφατα επεισόδια ρατσιστικής βίας στη Μινεάπολη- και όχι μόνο- τον φέρνουν πλέον πολύ πίσω από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Σε αυτή τη συγκυρία οι πατριωτικές εξάρσεις αποκτούν ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Αλλά ποιος είναι αυτός που θέλει να βεβηλώσει τα ιστορικά μνημεία και να αποκαθηλώσει τους εθνικούς ήρωες των ΗΠΑ; Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι γνωρίζει τον ένοχο: “Μην κάνετε λάθος, αυτή η αριστερή πολιτιστική επανάσταση επιχειρεί να ανατρέψει την Αμερικανική Επανάσταση”, λέει στους οπαδούς του. “Αν τα καταφέρει θα καταστρέψει έναν πολιτισμό που έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, την αρρώστια, τη βία, την πείνα. Που έχει ανυψώσει την ανθρωπότητα σε νέα όρια επιτευγμάτων, ανακαλύψεων και προόδου. Για να τα καταφέρουν γκρεμίζουν κάθε άγαλμα, κάθε σύμβολο, κάθε ανάμνηση της εθνικής μας κληρονομιάς”.

Σαφείς οι αναφορές Τραμπ στις πρόσφατες αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις, στη διάρκεια των οποίων διαδηλωτές κατέστρεψαν αγάλματα επιφανών προσωπικοτήτων της Συνομοσπονδίας την εποχή του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου τον 19ο αιώνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναθέτει στην εθνοφρουρά την προστασία των ιστορικών μνημείων, εξοργίζεται ο ίδιος για τον “οργισμένο όχλο”, όπως αποκαλεί τους διαδηλωτές, ενώ προειδοποιεί ότι “ο ισχυρός και υπερήφανος αμερικανικός λαός δεν θα επιτρέψει να του κλέψουν την ιστορία και τον πολιτισμό του”. Επιπλέον, στην ομιλία του στο όρος Ράσμορ, υπόσχεται στους οπαδούς του ότι θα δημιουργήσει ο ίδιος ένα νέο μνημείο “για τους γίγαντες του παρελθόντος”, το οποίο, εν είδη ψυχαγωγικού πάρκου, θα απαθανατίζει τις μεγαλύτερες μορφές της αμερικανικής ιστορίας”.

Χωρίς μάσκες οι περισσότεροι στο ακροατήριο

Όλα δείχνουν ότι οι δημόσιες συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχιστούν όσο πλησιάζουν οι εκλογές, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών να αποφεύγονται μαζικές συναθροίσεις λόγω της πανδημίας. Στη χθεσινή ομιλία στο όρος Ράσμορ οι αρμόδιοι μοίρασαν προστατευτικές μάσκες, αλλά οι περισσότεροι προτίμησαν να μην τις φορέσουν. Μάλιστα η κυβερνήτις της Νότιας Ντακότα είχε καλέσει τους οπαδούς των Ρεπουμπλικανών να συμμετάσχουν στην εκδήλωση για “να απολαύσουν τις ελευθερίες που έχουμε σε αυτή τη χώρα”. Την Παρασκευή οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν νέο ρεκόρ κρουσμάτων (57.683 μέσα σε 24 ώρες). Ωστόσο ο Τραμπ επιμένει στην άποψή του ότι “κάποια στιγμή ο ιός απλώς θα εξαφανιστεί”.

Γιάννης Παπαδημητρίου (APTN)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ